Spremanje ajvara i zimnice

Spremanje ajvara i zimnice

2355
0
PODELI

Jesen nam kuca na vrata. Odmorima je kraj, đaci kreću u školu, studenti na studije, domaćice (i domaćini) stavljaju kecelje, suču rukave i počinje spremanje zimnice. Merenje, seckanje, mlevenje, kuvanje, pakovanje… Jesenje radosti! Gotovo svaka kuhinja u Srbiji se pretvara u malu fabriku zimskih poslastica, a kada se sve to (merenje, seckanje, mlevenje, kuvanje, pakovanje) okonča, preostaje čišćenje zagorelih fleka sa šporeta, ponekad i sa zidova, ribanje rerne, pranje šerpi. Mnogi uživaju u kuvanju zimnice, eksperimentisanju sa receptima, činjenici da se stvara nešto u čemu će cela porodica uživati u hladnim zimskim mesecima; mnogima je obaveza koju žele što pre da okončaju da bi se vratili svakodnevnici.

Uživali ili ne, pripremanje zimnice zahteva vreme, a u dobu u kome živimo, vreme je luksuz.

Bilo bi divno kada bi postojalo nešto što bi spremanje ajvara i zimnice, čišćenje učinilo lakšim, bržim i zabavnijim.

Nažalost, koliko je nama poznato, još niko nije napravio ekspres kuvalo za ajvar. Boga pitaj kakvog bi ukusa taj ajvar bio kada bi takvo kuvalo i postojalo. Ali, postoje mnogi uređaji koji će vam kuvanje ajvara ili džema učiniti znatno lakšim.

ajvar_1Recimo da želite da spremite jednu turu ajvara sa pečenom paprikom i patlidžanom. Šta vam treba? 5kg paprike, najbolje roge; dva plava patlidžana srednje veličine, 0.5l suncekrotov ulja, 100ml alkoholnog sirćeta, 5-6 čena belog luka, tri kašike soli, jedna kašika šećera, i ukoliko želite konzervans.

 

Prvo treba ispeći papriku i patlidžane.

_sp-pohovane-pecene-paprikeTo se uglavnom radi na roštilju na terasi, ili na ringlama od šporeta (pa ti posle struži ostatke od paprike sa šporeta), neko pokušava i u rerni, ali je to krajnje nepraktično. Čistije, efikasnije, jednostavnije bi bilo ako biste koristili pica pekač Linea LPT36-0267. Da, dobro ste pročitali. Pica pekač Linea LPT36-0267 ima ugrađen grejač u dnu posude koja je prečnika 36cm. Možete ga izneti na terasu, lepo složite papriku u posudu i gledate kako se peče.

Colossus CSS 5426Kada se paprika ispeče, očistite je, izbacite peteljke i koštice, i sledeće na redu je mlevenje. Svi smo u nekom trenutku stajali pored stola, i vrteli ručku u nedogled. Zamorno i dosadno. Umesto uobičajene ručne mašince za mlevenje, bolje je to završiti pomoću Colossus-a CSS-5426. Dolazi sa više dodataka, između ostalog i dodatkom za punjenje kobasice, ako ste ekstremni ljubitelj pripremanja zimnice.

Da se ne bi maltretirali sa seckanjem belog luka, jednostavno ga ubacite u Bosch MMR08A1 seckalicu i pritisnite. Za samo nekoliko sekundi nož od nerđajućeg čelika će iseckati luk za vas. Iseckani luk pomešajte sa samlevenom paprikom i patlidžanom. Posudu od seckalice možete staviti u mašinu za sudove.

ajvar-domaciSledeći korak bi bio da sipate ulje u lonac, lonac stavite na šporet, itd. Ali, šporet vam nije neophodan za spremanje zimnice. Colossus CSS-5235 je aparat za kuvanje zapremine 6.5l, sačinjen od nerđajučeg čelika, sa odvojivim keramičkim loncem koji možete prati u mašini za sudove. Ulje sipate u pomenuti keramički lonac, zagrejete ga dobro, i onda dodate samlevenu papriku i patlidžan. Treba ga kuvati na laganoj vatri uz konstantno mešanje. Prednost Colossus aparata za kuvanje u odnosu na običan šporet je u tome što se cela površina lonca podjednako zagreva, za razliku od klasičnog šporeta, na kome se lonac zagreva samo na tački koja je u direktnom kontaktu sa ringlom. Zahvaljujući tome ajvar će se mnogo ravnomernije kuvati. Nemojte zaboraviti da dodate so i sirće.

Nakon četrdesetak minuta kuvanja dodajte konzervans, ako ga koristite, a u međuvremenu pripremite tegle. Od dodavanja konzervansa, kuvati još jedno pola sata, i kada smesa postane kompaktna, odnosno kada budete videli dno šerpe prilikom mešanja, ajvar je gotov!

e499a45b1e9f71ab00ba46f3e163a7f3_view_l

 

džem-od-sljiva1182123Spremili ste ajvar, ali klinci vole i domaći džem. I vi volite domaći džem. Svi vole domaći džem! Hajde da skuvamo domaći džem, kažete… i ostanete sami u kuhinji. Ako vam kažemo, da možete da skuvate džem, bez mešanja, bez stajanja pored šporeta, bez  pranja šerpe, nećete verovati. Sve što vam treba je pekač za hleb Clatronic BBA 3505, 600g voća, i 300g šećera. Sve to sipajte u posudu za pečenje i ostavite da pekač odradi posao. Ako se osećate posebno avanturistički, možete dodati jedno 100g istopljene bele čokolade pred sam kraj procesa, i uživajte u poslastici.

1182064U ovom slučaju mere bi trebalo da budu što tačnije, tako da bi trebalo da posedujete kuhinjsku vagu Profi Cook PC-KW, za što preciznije merenje. Ima opseg merenja do 5kg, multifunkcionalni LCD displej, na kome se velikim brojevima ispiše mera (proizvođač je na umu imao naše slabovide bake) i napravljena je od nerđajućeg čelika.

Nemojte biti stidljivi, podelite i vi sa nama neki od recepata, i nemojte propustiti da pogledate ostatak naše ponude malih kuhinjskih aparata, nikada ne znate za šta ćete moći da iskoristite onaj sokovnik koji ste kupili prošlog leta. Možda za spremanje soka od paradajza?

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR