Soundbar zvučnici i surround sistemi koji će oduševiti sve ljubitelje dobrog zvuka

Soundbar zvučnici i surround sistemi koji će oduševiti sve ljubitelje dobrog zvuka

1150
0
PODELI
Par u zamračenoj sobi gleda film na TV-u sa surround sistemom

Uživate u dobrim filmovima i volite da uronite u zanimljivu priču prepuštajući se utiscima koji dolaze sa malih ekrana ili ne možete da zamislite dan bez muzike uz koju se opuštate upijajući svaki takt?

Ukoliko je vaš odgovor da, postoji velika verovatnoća da niste zadovoljni standardnim zvukom koji vaši uređaji reprodukuju ne dozvoljavajući vam da se potpuno prepustite atmosferi.

Rešenje postoji i rezultira kompletnim doživljajem koji vas osvaja na prvo slušanje. Ukoliko želite da uživate u vrhunskom zvuku donosimo vam savete koji će vam pomoći da odaberete dobar soundbar ili surround sistem koji će stvoriti utisak da ste u samom središtu radnje.

Koja je razlika između standardnog zvuka i surround zvuka?

Standardni zvuk dolazi iz jednog pravca i nema mogućnost da vas okruži i time doprinese moćnoj, gotovo magičnoj atmosferi u kojoj kao da osećate svaki šum i imate utisak da se radnja dešava svuda oko vas, kao što je slučaj sa surround zvukom.

Surround sistem povezan na TV u beloj prostoriji

Razlog tome je činjenica da se standardni zvuk reprodukuje najčešće preko dva kanala, dok surround zvuk karakteriše više zvučnika koji se postavljaju na određena mesta u prostoriji. Ovi zvučnici zahvaljujući svojoj konfiguraciji, rasporedu i tehničkim specifikacijama naglašavaju tačno određene efekte i pretvaraju vašu prostoriju u bioskopsku salu ili koncertnu dvoranu.

Primetićete da se sistemi zvučnika obeležavaju određenim brojevima, te tako imamo npr. 2.0, 5.1, 7.1. sisteme. Brojevi predstavljaju broj kanala, odnosno zvučnika, koje konkretan sistem koristi kako bi reprodukovao audio sadržaj.

Ukoliko sistem zvučnika ima i vufer on se obeležava oznakom .1 jer ovaj zvučnik emituje samo desetinu čujnog audio spektra, a učiniće da grmljavina na filmu zvuči kao nevreme u vašoj dnevnoj sobi ili da uživate u ritmu muzike osećajući svaki bas.

Kako bi vas zvučni efekti oduševili, uz dobar surround sistem, biće vam potreban i odgovarajući risiver. Njegova uloga je da audio i video signal sprovede do odgovarajućeg uređaja (TV-a ili zvučnika). Neki resiveri podržavaju i novije 3D tehnologije zvuka (Dolby, DTS), pa je na ovo potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine ukoliko želite da imate dodatne opcije.

Takođe, određeni risiveri imaju mogućnost konvertovanja sadržaja koji je prilagođen 5.1 sistemu i njegovu reprodukcuju kroz svih sedam kanala 7.1 sistema za kompletan ugođaj.

Surround sistemi zvučnika za zvuk koji osvaja

Povezivanje na moćan surround sistem jeste odličan način da poboljšate zvuk svog televizora ili drugog uređaja. Ovi sistemi se sastoje iz više zvučnika koji su raspoređeni po prostoriji i ispunjavaju je zvukom što rezultira vrhunskom atmosferom bilo da gledate film, igrate igrice ili đuskate uz omiljenu muziku.

Kako nam je poznato koliko se pažnje u filmskoj industriji posvećuje zvučnim efektima i muzici koja prati svako ostvarenje, te da postoje i posebne kategorije za Oskara za navedene oblasti, prava je šteta ne uživati u kompletnom iskustvu onako kako su to tvorci određenog dela zamislili.

Najpoznatiji surround sistemi obeležavaju se oznakama 5.1 i 7.1. Kao i u svakoj oblasti tehnologije, postoji stalna težnja za pomeranjem granica i predstavljanjem što boljih i moćnijih uređaja, tako danas postoje surround sistemi sa značajno više kanala.

Kako odabrati odgovarajući surround sistem?

Ukoliko se dvoumite koji je najbolji surround sistem za vas, prestavljamo vam par stavki koje treba uzeti u obzir prilikom odabira:

• Vrsta spojeva na surround sistemu – Obratite pažnju i proverite dostupne izlaze/ulaze na vašem uređaju sa kojim želite da povežete zvučnike kako biste bili sigurni da možete da ga povežete sa surround sistemom. Možda ćete morati da se opremite neki adapterom ili dodatnim uređajem kako biste uživali u zvuku bez premca.

• Veličina i broj zvučnika – Uzmite u obzir prostoriju u koju ćete postaviti sistem. Nisu sve prostorije iste veličine, a surround sistemi zahtevaju adekvatan prostor u kome će zvuk moći da dostigne svoj pun potencijal. Obezbedite da ima dovoljno prostora za svaki od zvučnika, kao i za prateće kablove. Za prostorije manjih dimenzija, radije odaberite manji sistem.

• Proizvođač surround sistema – Renomirani proizvođači svakako će vam uliti dodatnu sigurnost u kvalitet samih zvučnika. Savet je svakako da svoje zvučnike odaberete po konkretnim karakteristikama koje će ispuniti vaše kriterijume, pre nego po imenu brenda. Ukoliko birate zvučnike kojima biste nadogradili postojeće ozvučenje, tada je najbolja opcija opredeliti se za proizvođača čije zvučnike već imate kako ne bi došlo do neslaganja u finim karakteristikama ili načinima reprodukcije zvuka koje se mogu javiti kod različitih proizvođača.

Za pravi surround doživljaj i sve njegove prednosti neophodan je najmanje 5.1 sistem. Ukoliko ipak želite moćniji zvuk od onoga koji pruža 5.1 sistem, sa dva dodatna zvučnika koja će upotpuniti atmosferu i učiniti zvukove okruženja realnističnijim, preporuka je 7.1 surround sistem.

Imajte na umu da je većina trenutno dostupnog multimedijalnog sadržaja prilagođena za reprodukciju putem 5.1 surround sistema. Međutim, kao što smo napomenuli, određeni risiveri imaju mogućnost konvertovanja ovakvog saržaja i njegovu reprodukciju kroz sedam kanala.

Naravno, pod uslovom da imate odgovarajući prostor i želite zvuk koji će vas apsolutno oboriti sa nogu na prvi takt, sistemi sa više kanala mogu biti pravi put za vas.

Soundbar za bolji i kvalitetniji zvuk

Soundbar je kompaktan zvučnik karakterističnog oblika i akustičnog dizajna koji mu omogućava stvaranje privida surround zvuka. Uglavnom je sastavljen od dva ili više zvučnika koji su smešteni u jedan uređaj cevastog oblika.

Soundbar može, a ne mora imati vufer. On može biti integrisan ili može predstavljati zasebnu komponetu koja se žičano ili bežično povezuje sa soundbarom i doprinosi kvalitetu zvuka naglašavajući niske tonove. Kombinacija soundbar zvučnika i vufera može biti idealno rešenje za moćniji i čistiji zvuk ukoliko surround sistem nije opcija za vas.

Sveden i atraktivan dizajn koji se savršeno uklapa u svaki prostor, bez suvišnih kablova, čini soundbar zvučnike jednostavnim načinom na koji možete značajno poboljšati zvuk koji dolazi sa vašeg uređaja.

Soundbar montiran ispod televizora u prostranoj, moderno opremljenoj dnevnoj sobi

Koje su prednosti soundbara?

Soundbar zvučnici su odlično rešenje ukoliko želite da uživate u sjajnom zvuku, a ukoliko izuzmemo činjenicu da ne proizvode pravi surround zvuk, u odnosu na surround sisteme ipak imaju par prednosti:

• Zahtevaju manje finansijsko ulaganje

• Zauzimaju daleko manje prostora

• Povezivanje i podešavanje je veoma jednostavno

• Mogućnost povezivanja preko Bluetooth-a za većinu modela

• Pojedini modeli mogu zaista sjajno dočarati efekat kao da zvuk dolazi iz okruženja

Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira soundbara?

Ukoliko je soundbar vaš izbor koji će vam omogućiti da uživate u sjajnom zvuku i da osetite razliku u odnosu na klasične zvučnike, prilikom kupovine obratite pažnju na sledeće stavke:

• Dimenzije soundbara – Ukoliko planirate da postavite svoj novi zvučnik tik ispod televizora, obratite pažnju na njegovu veličinu i da li može nesmetano da stane ispod TV-a, a da ne blokira senzor za daljinski upravljač.

• Da li soundbar ima pojačalo ili je potrebno da ga priključite na poseban uređaj – Većina soundbar zvučnika danas ima pojačalo, kao i sve ostale komponente u jednom sistemu, ali postoje i tzv. pasivni soundbarovi koje je potrebno povezati sa risiverom.

• Da li soundbar ima displej i sopstveni daljinski upravljač – Ovo je stvar vaše preferencije i izbora. Možda su vam estetski primamljiviji zvučnici bez displeja ili vam je jednostavnije da zvučnik kontrolišete pomoću daljinskog upravljača vašeg televizora ili plejera.

• Da li konkretan soundbar ima vufer – Razmislite da li vam je dodavanje vufera potrebno i ukoliko želite upečatljiviji zvuk odlučite se za model koji dolazi sa vuferom.

• Koje ulaze/izlaze ima soundbar zvučnik – Utvrdite na koji način je moguće spojiti vaš novi zvučnik sa opremom koju posedujete i odaberite soundbar koji vam odgovara.

Uz neke od sjajnih zvučnika pojačajte doživljaj na maksimum

Surround sistemi sa više ili manje kanala ili kompaktan soundbar koji će vam dočarati efekat kao da zvuci dolaze iz okruženja promeniće način na koji doživljavate omiljeni sadržaj. Promena u odnosu na zvuk koji ste slušali pre uvođenja nekih od navedenih zvučnika biće evidentna i uskoro nećete moći da zamislite gledanje filma ili slušanje muzike bez njih.

Pažljivo isplanirajte, uzmite sve parametre u obzir i odaberite odgovarajući surround sistem koji će vas okružiti zvukom ili kompaktan soundbar zvučnik. Uživajte u omiljenom sadržaju na način koji će vas, ne samo slikom i pričom, već i audio efektima i celokupnom atmosferom teleportovati pravo u središte dešavanja ili jednostavno stvoriti utisak da omiljeni bend održava koncert u vašoj sobi.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR