Sony QX10 i QX100 donose vrhunsku kameru na svaki pametni telefon

Sony QX10 i QX100 donose vrhunsku kameru na svaki pametni telefon

2109
2
PODELI

Sony je predstavio vrlo unikatne kamere koje se montiraju na bilo koji pametni telefon ili tablet.

Kao što se i očekivalo, u ponudi su dva modela – QX10 i QX100. Obe kamere ne poseduju displej ili kontrole za pravljenje fotografija, već se uparuju sa vašim Android ili iOS uređajem preko WiFi-ja, a onda se koristi taj uređaj za podešavanje i fotografisanje. Naravno, očekivali smo da će kašnjenje predstavljati veliki problem, ali to ovde nije slučaj. Postoji kašnjenje od delića sekunde, ali ništa što bi smetalo pri fotografisanju.

Sony SmartLens

Podešavanje ovih Smart Lens kamera nije teško. Za početak, neophodno je uključiti kameru i povezati se telefonom ili tabletom na njenu ad-hoc mrežu. Onda pokrenete aplikaciju PlayMemories i fotografišete! Možete zumirati i praviti fotografije preko kontrola na kameri, što može poslužiti i za slikanje u žurbi kada nemate vremena za fino podešavanje.

Fotografije se pamte na microSD kartici kamere, kada nije uparena sa telefonom, a kada je uparena onda se mogu pamtiti i na memoriji telefona i na memoriji kamere.

Sony SmartLens 02

Kao što smo pomenuli, postoje dva modela, QX10 i QX100. U pitanju su od spolja vrlo slične kamere, ali unutra se značajno razlikuju. DSC-QX10 je model sa optičkim zumom od 10x i senzorom od 18.2MPix. Isporučivaće se u crnoj i beloj boji po ceni od 249$ i namenjen je početnicima i onima koji će vole da prave fotografije iz manjih i srednjih udaljenosti, a nemaju potrebu za nekim detaljnijim ručnim podešavanjem kamere. Napredni korisnici će svakako želeti QX100 model, koji poseduje senzor veličine 2.5cm, rezolucije 20.2MPix i 3.6x f/ 1.8-4.9 optiku kao RX100 Mark II. S obzirom na specifikacije, nije iznenađujuće da će ova veća kamera koštati 499$.

 

Izvor: Engadget

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR