Sony eksperimentiše sa “mekim punjenjem” baterija

Sony eksperimentiše sa “mekim punjenjem” baterija

4150
1
PODELI

Veliki problem u mobilnoj industriji u poslednje vreme je autonomija baterije. One se ne razvijaju istom brzinom kao procesori ili druge, moderne komponente savremenih pametnih telefona. Da stvar bude još gora, baterije vremenom gube kapacitet, pa nakon par godina puna baterija traje svega par sati. Sony planira da unapredi i produži vek trajanja baterija.

Oni tu opciju zovu “meko punjenje”, a primećena je u Marshmallow beta verziji softvera za Xperia Z2, Z3 i Z3 Compact. Uključivanjem opcije “optimizacija punjenja” u okviru podešavnaja, uređaj će namerno smanjiti brzinu punjenja, a time će produžiti vek trajanja baterije.

Tako da će baterija zadržati svoj prvobitan kapacitet duže vreme, ali će telefonu biti potrebno duže vreme za punjenje. Pored toga, autonomija baterije će biti manja u odnosu na agresivnije punjenje baterije. U prevodu, time se menja svakodnevno lagodnije korišćenje uređaja za dugotrajniji rad baterije.

Iako je ovo zanimljiva inovacija, na prvi pogled ne deluje tako privlačno, jer većina korisnika menja svoj telefon na 2 godine, pa i češće, tako da baterije nemaju vremena primetno da oslabe.

Šta vi mislite o “mekom” punjenju baterije i da li biste ga koristili?

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR