Solarne ploče, solarni putevi

Solarne ploče, solarni putevi

1465
0
PODELI

Budućnost, kako su je zamišljali pre sedamdeset, osamdeset godina, polako kuca na vrata. Nismo još u mogućnosti da kolonizujemo Mesec i Mars (pošto su mnogi verovali da ćemo uveliko osvajati tuđinske planete početkom 21. veka), ali bližimo se i tom danu. 
No, pre nego što krenemo u međuplanetarna putovanja, poželjno je prvo da se pobrinemo za našu Zemlju. Zagađivanje planete raste na godišnjem nivou, efekat staklene bašte je sve uočivljiji, klimatske promene postaju sve oštrije, energetska kriza preti svim svetskim državama. Kako je čovečanstvo krenulo, budućnost bi mogla biti vrlo mračna. Ljudska civilizaija preti da se uruši sama u sebe. Ali, još nije kasno!

 

Scott & Julie BrusawNaučnici širom sveta, danonoćno traže rešenje za navedene probleme, i izgleda da je bračni par inženjera Džuli i Skot Bruso (Scott & Julie Brusaw), jako blizu. Još 2006-e, godine oni su predstavili svoj izum, Solarni putevi (Solar Roadways). koji bi zamenili sadašnje puteve. Umesto betona koji samo leži svuda oko nas i u suštini ne služi ni za šta osim da se hoda i vozi po njemu i da se greje, solarne ploče bi prikupljale sunčevu svetlost i pretvarale je u čistu energiju bez zagađivanja. Paneli solarnih ploča koji bi se instalirali u solarne puteve sačinjeni su od specijalnog stakla sa izuzetno visokim stepenom trenja, koji mogu da izdrže teret od čak 125 tona. Ukoliko dođe do štete na putevima, samo će trebati da se zamene oštećeni paneli i to je to. Solarne ploče se pretežno prave od recikliranog materijala, tako da su vrlo ekonomične za proizvodnju, a ukoliko bi se njima pokrili svi putevi u državi veličine S.A.D. proizvodile bi tri puta više električne energije nego što Amerika trenutno može da potroši! Efekat staklene bašte bi se smanjio za 75%! I to nije sve. Akumulirana toplota sunca koja bi se zadržala u pločama, sama bi otapala led i sneg sa puteva, u ploče bi se instalirale led diode koje bi mogle da služe kao svetlosni putokazi, da upozoravaju vozače o stanju na putevima… A zamislite samo kako bi izgledao grad koji bi se snadbevao električnom energijom isključivo pomoću ove tehnologije. TRON CITY!

Džuli i Skot Bruso su pokrenuli akciju na Indiegogo sajtu, u cilju prikupljanja sredstava da njihova vizija postane stvarnost. Pored toga, već imaju podršku od Američke Savezne uprave za puteve.

Kako se vama čini moguća budućnost naših puteva? 🙂

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR