Softver koji će razmišljati kao čovek

Softver koji će razmišljati kao čovek

859
0
PODELI

Kompanija Vicarious prikupila je 40 miliona dolara za razvoj veštačke inteligencije, a  neki od njenih investitora su izvršni direktor i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, šef Tesle Elon Musk i Ashton Kutcher.

Novinari The Wall Street Journala Vicarious su nazvali tajnstvenom kompanijom koja se bavi razvojem veštačke inteligencije čiji su ciljevi neverovatno ambiciozni – žele napraviti softver i računar koji će razmišljati kao čovek. Tehnologija koju razvijaju će oponašati deo mozga koji upravlja telom, razume jezike i obavlja matematičke operacije, a kada se takva tehnologija prebaci u  kod, dobiće se računar koji će razmišljati kao osoba, samo što neće jesti i spavati.

Iako do razvoja takvog koda i takvih računara neće doći skoro, kompanije poput Googlea, Yahooa i Facebooka mogle bi imati velike koristi od veštačke inteligencije. Tako bi Facebook zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (koju već koristi u tehnologiji za prepoznavanje lica), mogao pretvoriti veliku količinu informacija koje su na njegovoj mreži podelile stotine miliona korisnika u jednu veliku bazu znanju. Korisnici bi mogli postaviti Facebooku pitanje, a on bi odmah dao odgovor na osnovu informacija koje su korisnici podelili.

Jedan od osnivača ove kompanije Scott Phoenix želi da veštačka inteligencija u budućnosti razume ne samo oblike i objekte, već i teksture povezane s tim objektima. Npr. računar može shvatiti šta znače reči ‘stolica’ i ‘led’, a on želi da računar u budućnosti shvati i zahteve poput ‘pokaži mi stolicu napravljenu od leda’. Phoenix se nada da će s vremenom računari toliko napredovati da će moći lečiti bolesti i stvarati jeftinu i obnovljivu energiju, ali i obavljati većinu poslova koje danas rade ljudi. Zanimljivo, nedavno je nešto slično spominjao i Bill Gates koji je upozorio kako ljudi uopšte nisu spreni  za promjene koje dolaze što se odnosilo na činjenicu da će u budućnosti roboti, računari i softveri raditi veliki broj stvari koje danas rade ljudi, što bi itekako moglo uticati na povećanje nezaposlenosti.  

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR