Slane baterije

Slane baterije

2429
0
PODELI

Zahvaljujući timu naučnika iz Francuske, baterije su na putu da postanu mnogo jeftinije i “zelenije”, odnosno mnogo manje opasne za životnu sredinu. Naučnici su sve bliži zameni litijum-jonske tehnologije, natrijum-jonskom.

Punjive baterije koje se nalaze u vašim moblinim uređajima, laptopovima, mobilnim telefonima, tabletima, su gotovo sigurno zasnovane na litijum-jonskoj tehnologiji i njima u suštini ništa ne fali, osim što nisu baš najekološkije. Ali mnogo veći problem leži u tome što uređaja koji koriste Li-ion tehnologiju u svetu ima sve više, a litijuma sve manje. Natrijuma, s druge strane, ima toliko da ga redovno posipate po hrani. U prirodi, natrijum je prisutniji od litijuma oko 1000 puta više, tako da bi prelazak sa litijumskih baterija na natrijumske bio veliki, ne samo naučni, već i ekonomski iskorak napred. Naučnici već decenijama pokušavaju da razviju Na-ion tehnologiju, međutim tek je ove nedelje napravljena prva Na-ion baterija, u standardu “18650”, koji se koristi u proizvodnji laptop računara i drugih mobilnih uređaja.

 

Šest laboratorija rade zaje7945f0c28b_batterie_na_ion_sel_grande-640x427-cdno tražeći savršeni “recept” za katodu baterije. Najveći problem je kako napraviti natrijum-jonsku bateriju da bude mala i lagana. Energetska gustina baterije koju su uspeli da proizvedu je 90w/h po kilogramu, što znači da bi laptop sa tom baterijom bio vrlo, vrlo težak. No naučnici i dalje rade na tome.

 

 

Ostalo je još mnogo posla da bi se došlo do savršeno funkcionalne natrijum-jonske baterije, ali ako istraživanje bude uspešno, imaćemo jeftine i ekološke baterije.

512dd2546c_batterie_na_ion_test-2-640x427-c

 

Izvor: DigitalTrends

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR