Senzor otkucaja srca na Galaxy S5? To može i vaš Android telefon!

Senzor otkucaja srca na Galaxy S5? To može i vaš Android telefon!

5364
0
PODELI

Prošle nedelje Samsung je predstavio Galaxy S5, prvi mobilni telefon na svetu koji poseduje ugrađeni senzor merenja otkucaja srca. Dok mnogi tvrde da je ovo najbolja stvar na svetu, nekolicina je rekla da to imaju na svom telefonu još od pre par godina. A evo i kako…

Breaker

Zapravo, postoji veliki broj aplikacija na Play Store-u koji nudi takvu funkcionalnost. Jednostavnom pretragom “heart rate monitor” prikazuje se popriličan broj rezultata i svi rade isto – mere brzinu otkucaja srca!

Kako to radi?

Princip je prilično jednostavan – aplikacija uključi LED blic na poleđini telefona i stavi se prst preko senzora kamere. Tada aplikacija broji promene koje se događaju na vrhu prsta (cirkulacija krvi u i iz vrha prsta), a onda izvrši proračun koliko je to otkucaja po minuti. Obično broji 10ak sekundi i onda pomnoži.

Da li bi trebali da koristite takve aplikacije za merenje ličnog zdravlja? Ne baš. Da li je situacija drugačija kod Galaxy S5 i da li trebate verovati njegovom senzoru? Ne. Ovakav princip merenja neće dati 100% tačno očitavanje, ali zna biti relativno precizan.

Evo kako izgleda merenje pulsa koristeći aplikaciju “Instant Heart Rate”:

 

Link do Instant Heart Rate aplikacije – OVDE

Link do Runtastic Heart Rate aplikacije – OVDE

Link do Heart Rate Monitor aplikacije – OVDE

 

Probajte redom aplikacije i vidite koja radi najbolje na vašem uređaju. Kod Runtastic Heart Rate aplikacije nije obavezno korišćenje blica, ali je merenje prilično preciznije kada postoji i kada je vrh prsta dobro osvetljen.

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR