Seagate Archive HDD serija diskova kapaciteta do 8TB krenula sa isporukom

Seagate Archive HDD serija diskova kapaciteta do 8TB krenula sa isporukom

856
0
PODELI
seagate-8tb-smr-drive-640x484

Seagate je počeo sa isporukom nove serije hard diskova velikog kapaciteta i nižih performansi, a nazvali su ih Archive HDD. Sporost nadoknađuju povoljnom cenom od  $260 za kapacitet od 8TB.

Seagate Archive HDD serija koristi novu tehnologiju pod nazivom shingled magnetic recording (SMR), koja dozvoljava skladištenje veće količine podataka na manje ploča(hard disk ploča), ali ovo utiče na performanse. Ova tehnika povećava prostornu gustinu samog hard diska i omogućava smeštanje 1.33TB na samo jednu ploču, što je više u poređenju sa 1TB kada se koristi standardna perpendicular magnetic recording tehnologija. To znači da se drajv od 8TB može napraviti sa samo 6 ploča, što smanjuje redom, troškove proizvodnje, potrošnju energije, buku i vibracije.

Problem sa SMR tehnologijom je što značajno smanjuje performanse hard diska. Seagate Archive HDD hard diskovi (postoje modeli i od 5TB i 6TB) se vrte na 5900 rpm i imaju 128MB cache memorije. Prosečna čitanje/pisanje brzina je oko 150 MB u sekundi za ove diskove. Ali ako se upare sa nekim SSD-om, ovi hard diskovi su odlično rešenje za skladištenje podataka.

seagate-8tb-smr-drive-640x484

Seagate Archive HDD serija se već isporučuje, a zvanično će biti dostupna u januaru.

Izvor: PC Gamer

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR