Samsung uskoro menja eMMC bržim UFS 2.0 čipom

Samsung uskoro menja eMMC bržim UFS 2.0 čipom

1130
0
PODELI

Prema pouzdanim izvorima, Samsung Electronics će početi sa masovnom proizvodnjom novog tipa memorije za pametne telefone novije generacije. Nova UFS 2.0 NAND fleš memorija će u nekom trenutku zameniti eMMC memoriju koja se nalazi u današnjim pametnim telefonima.

Breaker

Izvor navodi da će se Samsung prebaciti na UFS od sledećeg flegšip modela, jer kompanija teži tome da njeni flegšip uređaji budu najbolji. Samsung nije jedina kompanija koja je bacila oko na najnoviji standard za memorije, jer i Xiaomi, navodno, planira da implementira UFS module u svoje nove proizvode.

Samsung 64GB eMMC

Šta je to UFS 2.0?

UFS 2.0 je standard koji je, na neki način, naslednik eMMC čipova i nudi četiri puta brži prenos podataka u odnosu na eMMC. To je fleš standard zasnovan na NAND tehnologiji, nalik na SSD diskove, samo manjih dimenzija kako bi se smestio u manje uređaje.

Kada su brzine prenosa podataka u pitanju, postoje dva tipa UFS 2.0. HS-G2 koji omogućava brzine od 725MB/s i HS-G3 koji je duplo brži i ima brzinu od oko 1.45GB/s! Stariji eMMC standard je osetno sporiji i nudi brzine od 104MB/s (V4.41) do 200MB/s (V4.5), dok najnoviji V5.0 standard pruža 400MB/s, iako nijedan od modernih pametnih telefona još uvek ne koristi eMMC 5.0. UFS omogućava simultano čitanje i pisanje podataka, kao i čekanje na komandu, što će doprineti boljim performansama.

 

Kao što je slučaj sa svim novim tehnologijama, UFS je skuplji od eMMC. Tako da će u početku biti rezervisan samo za vrhunske pametne telefone.

 

 

Izvor: Android Authority

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR