Ruski Ouroboros malware virus širi se kroz kompletne mreže

Ruski Ouroboros malware virus širi se kroz kompletne mreže

630
0
PODELI
Ouroboros malware

Ruski Ouroboros malware virus, koji se širi kroz  kompletne mreže, se pojavio i izgleda da je razvijen kao deo Ruske špijunske zavere protiv Amerike. Ouroboros (Oroboros) ili Uroburos je dobio ime po mitskoj zmiji koja jede sopstveni rep, a izgleda da je bio prisutan još od 2011. godine, ali je tek sada primećen.

Otkrila ga je nedavno nemačka firma koja se bavi sigurnošću i zaštitom podataka G Data. Ouroboros malware se duboko zakopava u sam Windows, krade fajlove i šalje ih u Rusiju. Izgleda da je napravljen sa namerom da se napadaju mesta i objekti sa visokim stepenom zaštite i potrebna mu je internet veza da bi poslao podatke, ali mu nije potreban internet da bi se proširio. Dok god su kompjuteri povezani u mrežu, Ouroboros može da se umožava i šalje fajlove na one sisteme koji su povezani na internet da bi mogao da ih pošalje dalje.

Većina korisnika ne mora da brine zbog Ouroboros malware-a. Njegovi dizajneri žele da on inficira objekte i instalacije vlade radije nego pojedinačne korisnike. Ali ga je veoma teško detektovati i ti je razlog za zabrinutost. Firma G Data smatra da je sličan još jendom malware virusu pod imenom Agent.BTZ, koji je napadao američku vladu 2008. On sadrži deo koda na ruskom identičan Ouroboros u, što navodi da su dizajneri ovog malware-a takođe Rusi.

Izvor: Fudzilla

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR