Ruski hakeri gase struju

Ruski hakeri gase struju

922
2
PODELI
Russian hackers electricity

Ruski hakeri, grupa poznata pod nazivom Energetic Bear, su usmerili svoje napade na stotine energetskih kompanija u zapadnim zemljama i koriste malware koji može da dovede do poremećaja u snabdevanju električnom energijom. Ovi napadi deluju kao industrijska špijunaža, ali softver dozvoljava ruskim hakerima  da preuzmu kontrolu nad energetskim kontrolnim sistemima direkno iz Rusije i da isključe struju.

Istraživači iz kompanije CrowdStrike su izjavili da su ovi napadi uticali na više od 1000 organizacija u preko 84 zemlje i da su prvo otkriveni u avgustu 2012. Kompanija Symantec, poznata po svojim sigurnosnim rešenjima, je otkrila da hakerska grupa, koju su oni nazvali Dragonfly, ima mogućnost da daljinski kontroliše neke energetske sisteme.

Symantec je izjavio: “Na meti Dragonfly-a su se našli kompanije koje kontrolišu energetske mreže, velike firme koje generišu elektricitet, kompanije koje kontrolišu naftovode i kompanije koje snabdevaju energetskom opremom.Većina žrtava su bili iz Amerike, Španije,Francuske, Italije, Nemačke, Turske i Poljske”.

Ruski hakeri  su preuzeli kontrolu nad isporukom struje u ovim zemljama, barem delimično.

Šta vi mislite o ovome?

Izvor: Fudzilla

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR