Robotska slonovska surla, odštampana na 3D štampaču, se sad može istrenirati

Robotska slonovska surla, odštampana na 3D štampaču, se sad može istrenirati

681
0
PODELI
xl_festo-robotic-trunk

Festo, robotska slonovska surla prvi put je predstavljena 2010. godine kada se rukovala sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Sada je ova surla postala naprednija nego ikad.

Ova robotska slonovska surla, odštampana na 3D štampaču, se sada može trenirati i učiti kao beba, što proširuje njenu primenu i na one ljude koji nemaju nikakvog znanja o robotima. U budućnosti ova veštačka surla se može istrenirati  da podiže jabuke ili da menja sijalice.

Dizajneri Jochen Steil i Matthias Rolf su koristili proces pod nazivom “goal babbling”, koji oponaša način na koji beba uči da hvata stvari konstantno pokušavajući da ih uhvati. Tu ima puno pokušaja i grešaka, ali ovo dozvoljava bebama da nauče koje mišiće treba da pomeraju.

U slučaju robotske slonovske surle, ona pamti šta se dešava sa pozicijom surle kada se naprave male izmene u pritisku u pneumatskim cevima koje pokreću veštačke mišiće. Ovim se pravi mapa koja pokazuje poziciju surle u zavisnosti od pritiska u svakoj cevi. Tako se surla može postaviti u seriju različitih pozicija i ove pozicije može posle da ponovi po komandi.

Ovo praktično znači  da ovakva robotska slonovska surla može u budućnosti da se nađe u domu prosečnog korisnika, koji će moći da je istrenira recimo da promeni kanal na TV-u ili da mu donese pivo. Ovo su dve bitne stvari, zar ne? 🙂

Pogledajte i promo video za ovu robotsku surlu:

Izvor: T3

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR