Roboti ubice na tapetu UN

Roboti ubice na tapetu UN

763
0
PODELI
xl_terminator

Roboti ubice su se našli na tapetu Ujedinjenih Nacija. Komisija za ljudska prava će postavljati pitanja vezana za moguće kriminalne implikacije za buduću tehnologiju.

Roboti ubice će biti tema razgovora sledećeg sastanka Saveta za ljudska prava u Ujedninjenim Nacijama. Ishod tog sastanka treba da bude moratorijum na to kako će roboti ubice biti upotrebljavani, dok treba da se odgovori na neka etička pitanja, izveštava BBC.

Velika Britanija, Amerika i Izrael razvijaju robote koji, za razliku od dronova, mogu biti podešeni da rade autonomno dakle nezavisno od drugih, uključujući i donošenje odluka da li da ubiju ljudsko biće ili ne.

Oni koji podržavaju ovu tehnologiju tvrde da ”autonomni roboti ubice” mogu da spasu živote jer će smanjiti broj potrebnih vojnika na bojnom polju.

Ipak kritičari ove tehnologije, ističu da, da bi se dobio neki rat, neprijateljska strana takođe mora da smanji broj ljudskih vojnika, drugim rečima roboti ubice samo odlažu ljudske smrti, a ne smanjuju njihov broj.

Na sastanku će se raspravljati i o tome ko ima konačnu odluku da ubije i da li robot može razlikovati vojnika od civila? Dodatno, postaviće se i pitanje ko će biti osuđen za ratne zločine, ako smrtonosni autonomni roboti ubice ubiju ili rane civile namerno. Trenutno robotima ne može da se sudi za ratne zločine.

“Tradicionalni pristup kaže da postoji ratnik i postoji oružje” kaže Christof Heyns UN ekspert koji ispituje upotrebu robota ubica.

“Ali ono što se sad dešava je da oružje postaje ratnik i oružje samo donosi odluke”.

Izvor: T3

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR