Revolucionarno otkriće duplira kapacitet Li-Ion baterija!

Revolucionarno otkriće duplira kapacitet Li-Ion baterija!

5882
0
PODELI

Baterije već godinama ne napreduju brzinom kojom to čine pametni uređaji, već njihov razvoj, takoreći, stagnira. Iako mobilni uređaji postaju sve efikasniji u potrošnji energije, to je gorući problem za sve proizvođače pametnih telefona. Ali istraživači na Institutu za Tehnologiju u Masačusetsu (MIT) izjavljuju da su pronašli način da učine Li-Ion baterije dvostruko snažnijim!

Dizajn nove baterije je u skladu sa postojećim proizvodnim procedurama proizvođača, što znači da ove baterije duplog kapaciteta mogu stići na tržište već sledeće godine. Zanima vas kako funkcionišu nove baterije? Evo kako.

SolidEnergy Baterija

Kod tradicionalnih Li-Ion baterija, joni se pomeraju sa negativno naelektrisane grafitne katode na pozitivno naelektrisanu anodu preko elektrolita. Grafit se pokazao kao odlična katoga jer je stabilan i može da sadrži relativno veliku količinu jona. Ali ono što je bolje od grafita je Li-Metal folija, koja ima drastično veći kapacitet za jone. Istraživači ovo znaju već neko vreme, ali je problem što Li-Metal ima tendenciju da reaguje nasilno sa elektrolitskim rešenjima, pa se pregreva i zapali.

Ipak, istraživači u SolidEnergy Systems, kompaniji koja potiče iz MIT, razvili su novu formu elektrolitskog rešenja koja ne reaguje previše burno u kombinaciji sa Li-Metalom. Pomoću ove tehnologije, baterije mogu biti duplo manje, a opet će zadržati istu količinu kapaciteta. Tačnije, u poređenju sa baterijom današnjice istih dimenzija, baterije kompanije SolidEnergy imaju duplo veći kapacitet.

Ovo otkriće će imati vrlo široku primenu i veliki značaj za mobilno tržište, kao i za industriju koja se bavi proizvodnjom električnih automobila.

Šta vi mislite o SolidEnergy Li-Metal rešenju koje rešava problem koji traje više od decenije?

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR