“Red Star” Linux, operativni sistem Severne Koreje, dosta podseća na OS X

“Red Star” Linux, operativni sistem Severne Koreje, dosta podseća na OS X

1931
3
PODELI
red star disks-sm306

“Red Star” Linux je zvanični operativni sistem razvijen u Severnoj Koreji. Red Star naravno u prevodu znači Crvena Zvezda.

Novi screenshotovi “Red Star” Linux-a koji su se pojavili pokazuju koliko ovaj operativni sistem zapravo liči na Mac OS X operativni sistem. Izveštaj IDG News Service-a o ovom OS-u možete videti na sledećem LINKU.

Nova verzija 3.0 i njen izgled menja stari dizajn verzije 2.0 koji je podsećao na Windows.

red-star-linux

Screenshotove je dostavio Will Scott, gostujući profesor na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Pjongjangu (PUST), koji je “Red Star” Linux kupio u lokalnom lancu prodavnica Korea Computer Center (KCC) u Pjongjangu. KCC je vladin centar za razvoj tehnologije i bio je zadužen za razvoj “Red Star” Linux-a vise od 10 godina.

red_star_linux_2

Red Star OS je zvanični operativni sistem u Severnoj Koreji i lokalizovan je na Korejski jezik. Ima verziju Mozila Firefox web browsera pod nazivom Naenara (u prevodu My Country iliti Moja Zemlja) koji se povezuje na nacionalnu intranet mrežu. Verzija 3.0 je objavljena još prošle godine,ali dosada nije privukla pažnju strane javnosti zbog delimične izolacije Severne Koreje od svetske  javnosti i zajednice.

Šta vi mislite o “Red Star” Linux-u?

Izvor: MacRumors

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR