Raspberry Pi 3 krenuo sa prodajom!

Raspberry Pi 3 krenuo sa prodajom!

5603
2
PODELI

Pre četiri godine predstavljen je prvi Raspberry Pi Model B sa skromnih 256MB RAM memorije po ceni od 35$. Prve količine su momentalno bile rasprodate širom sveta. Od tada, Raspberry Pi je prošao više iteracija i danas je predstavljen Raspberry Pi 3, model sa 64-bitnim procesorom i WiFi!

Breaker

Zahvaljujući povoljnoj ceni i mogućnostima, Raspberry Pi ima široku primenu. Koristi se za video nadzor, štedljivi medija centar sa Kodi (XBMC), pa čak i kao konzola za igranje retro igara (RetroPie)!

raspberry_pi_3

Danas je RPi napunio četiri godine, pa je predstavljen novi model sa par osetnih poboljšanja:

  • 1.2GHz 64-bitni Quad-Core ARM Cortex-A53 procesor
  • Ugrađeni WiFi 802.11n i Bluetooth 4.1
  • Kompatibilnost sa RPi 1 i 2 dodacima

Što se tiče sirovih performansi procesora, Raspberry Pi Foundation tvrdi da RPi 3 ima deset puta bolje performanse od prvog RPi u 32-bitnom modu i oko 50% bolje performanse od RPi 2!

Iako se Raspberry Pi 3 trenutno isporučuje sa 32-bitnim Raspbian operativnim sistemom, u narednim mesecima će se ispitati mogućnost prelaska na 64-bitni OS.

Integracija WiFi i Bluetooth-a omogućila je da se oslobode USB portovi, mada se preporučuje napajanje od 2.5A 5V ukoliko planirate da opteretite sve USB portove ovog malog računara.

Raspberry Pi 3 je sada dostupan za poručivanje po ceni od 35$/€ od distributera za RPi.

 

 

Izvor: Neowin

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR