Punjači za mobilne uređaje će uskoro biti isti

Punjači za mobilne uređaje će uskoro biti isti

907
0
PODELI

Iako se većina mobilnih uređaja danas isporučuje sa microUSB punjačem za baterije, barem u Evropi, gde je Evropska Unija pre par godina zahtevala da proizvođači ispune ovaj zahtev, izgleda da to nije dovoljno za Evropski parlament.

Breaker

Novi EU zakon, koji će uskoro biti potpisan, zahtevaće da sve kompanije koje prodaju mobilne uređaje u ovom regionu koriste isti punjač za baterije. Iako nije jasno koji će standard biti ispoštovan, pretpostavlja se da će to biti microUSB ubuduće. Mada, postoje glasine da će se pojaviti novi microUSB konektor koji je  moguće povezati kako god se okrenuo, nalik na Apple-ov “Lightning” konektor.

Do sada, postoje okvirni planovi da će morati da se koristi samo jedan punjač i to će se utanačiti zakonom koji će se potpisati u martu 2014. godine. Od tog trenutka, članice EU će imati 2 godine da svoje lokalne zakone usklade, dok će proizvođači imati jednu godinu više.

microUSB

Cilj ovakvog poteza je da se prestane sa stvaranjem elektronskog otpada, ali će verovatno imati veliki uticaj na kompaniju Apple koja je uvek imala posebne konektore na svojim uređajima. Trenutno nije poznato da li će Apple-u biti dozvoljena prodaja uređaja u Evropi i da li će morati da promene konektore na uređajima koji se prave za Evropsko tržište.

Na proizvođače Android uređaja ovaj zakon verovatno neće imati nikakav uticaj, jer koriste jedan standard – microUSB.

 

Izvor: AndroidAuthority

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR