Prvi programabilni računar na svetu

Prvi programabilni računar na svetu

4793
0
PODELI

ENIAC (engl. Electronic Numerical Integrator And Computer) je ime prvog programabilnog računara konstruisanog u Americi na Univerzitetu u Pensilvaniji. Razvijen je na osnovu projekta kojeg su razradili Dr John Mauchly i John Adam Persper Eckert Jr.

Breaker

Pred oči javnosti otkriven je 14.februara 1946 i radio je sve do 2.novembra 1955 kada je izvršena njegova demontaža. ENIAC je bio unikatni proizvod i nikada nije pušten u serijsku proizvodnju.

ENIAC

Slika 1. – Prikaz izloženih delova ENIAC-a (Moore School of Engineering and Applied Science)

ENIAC je bio zamišljen kao stroj za potrebe izračunavanja balističkih tablica za topove koje je ispitivala laboratorija za balistiku (Aberdeen Proving Grounds, Maryland Pennsylvania). Nedugo nakon službenog puštanja u pogon, 1947. ENIAC je bio prebačen u Aberdeen Proving Grounds gde je ostao sve do završetka svoga rada 1955.

Slot of Eniac

Slika 2. – Cpl. Irwin Goldstein postavlja prekidače na funkcijskoj tabli ENIAC-a (Moore School of Electrical Engineering)

Veličina opreme (~) 2.4 m x 0.9 m x 30.5 m ili ~ 167 m2. Bio je težak čak 30 tona. Zamislite kako bi danas funkcionisala njegova isporuka? 🙂

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR