Prvi mobilni telefon za slepe

Prvi mobilni telefon za slepe

2878
1
PODELI
BrailleSmartphone

Iako su mobilni telefoni danas “pametni”,  ipak nisu dovoljno savršeni za sve.  Oni koji imaju problema sa vidom, ne mogu ih koristiti.

Aplikacije kao što su Siri i SayText mogu biti od pomoći u većini slučajeva, ali Sumit Dagar, učesnik programa 2011 TED Fellow, dobio je ideju da razvije još efikasnije rešenje: pametni telefon koji je specifično dizajniran za ljude koji imaju problema sa vidom.

BrailleSmartphone

Telefon, koji još uvek nema zvanično ime, poseduje ekran koji je napravljen od mreže iglica, koje se pomeraju dole-gore kako bi formirale oblike i karaktere specifične za Brajevu azbuku, kada god primite SMS poruku ili elektronsku poštu. Telefon koristi tehnologiju poznatu pod imenom Shape Memory Alloy – na taj način, kada svaka iglica iskoči, tehnologija pamti prvobitni položaj i vraća iglicu u isti.

BrailleSmartphone

U intervjuu sa listom Times u Indiji, Dagar opisuje ovaj telefon kao “prvi pametni telefon sa Brajevom azbukom u svetu…saputnik više nego telefon”

Dagar, diplomac Nacionalnog insituta za dizajn, došao je na ideju za izradu ovog telefona još pre 3 godine. Trenutno radi sa kompanijom IIT Delhi na prototipu, koji testira Očni institut LV Prasad. Tim se nada da će se telefon pojaviti u prodaji krajem 2013. i da će koštati oko 185 dolara.  

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR