Prvi Brajev telefon u svetu, odnosno mobilni telefon koji koristi Brajevu azbuku

Prvi Brajev telefon u svetu, odnosno mobilni telefon koji koristi Brajevu azbuku

1231
0
PODELI
_74904085_ownfonebraillephonegroupshot

Firma iz Londona OwnFone je predstavila, po njima, prvi Brajev telefon u svetu, to jest prvi mobilni telefon za slepe koji koristi Brajevu azbuku (Brajevo pismo).

Prednja i zadnja strana ovog mobilnog telefona su napravljene uz pomoć tehnika 3D štampe i njihov dizajn je prilagodljiv i može se menjati.

Brajev telefon su dizajnirale i pravile i druge kompanije u prošlosti, ali OwnFone kaže da je njihov uređaj prvi ovakve vrste koji će se prodavati.

Za one koji ne mogu da čitaj Brajevu azbuku, kompanija može da odštampa uzdignut tekst na tastaturi telefona.

Brajev telefon je trenutno dostupan samo u Velikoj Britaniji po ceni od 60 funti. Po njegovom izumitelju Tom Sunderlandu, 3D štampanje prednje i zadnje strane telefona je pomoglo da se snize troškovi njegove proizvodnje. Još je rekao da 3D štampanje omogućava brz način za kreiranje personalizovanih Brajevih dugmića za telefon.

Brajev telefon je namenjen slepim osobama i omogućava im momentalnu vezu sa porodicom i prijateljima.

OwnFone je 2012. napravio jedan od prvih telefona koji su bili delimično 3D štampani.Godinu dana kasnije, kompanija je razvila telefon namenjen deci pod nazivom 1stFone, a u pitanju je bio uređaj veličine kreditne kartice sa programibilnim dugmićima za glavne kontakte.

OwnFone Brajev telefon je baziran na ova dva prethodna uređaja, i zadržao je malu veličinu i šaren dizajn.

_74904085_ownfonebraillephonegroupshot

Sunderland je izjavio: “Telefon se može personalizovati i prilagoditi i tako može imati dva ili četiri Brajeva dugmića koji su unapred programirani da pozivaju prijatelje, porodicu, mobilne provajdere i hitne brojeve. Ovo je prvi telefon koji ima tastaturu koja je 3D odštampana, a za one koji ne mogu da čitaju Brajevo pismo, možemo odštampati teksturu i izdignuti tekst na telefonu. Naš proces 3D štampanja ćemo uskoro patentirati”.

Oni koji žele da kupe Brajev telefon, mogu da kreiraju svoj sopstveni dizajn na web sajtu kompanije.

Izvor: BBC

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR