Pronađite najbolji trimer za travu za vaše dvorište, baštu i voćnjak

Pronađite najbolji trimer za travu za vaše dvorište, baštu i voćnjak

1273
0
PODELI
Muškarac kosi travu u prelepom zelenom voćnjaku koristeći trimer

Želite da imate uredan travnjak, dvorište, vinograd ili bilo koju drugu zelenu površinu? Uz odgovarajući trimer za travu, možete se sami pobrinuti za to da vaše travnate površine budu sređene i doterane baš onako kako vi želite. I ne samo to – pomoći će vam da dovedete do savršenstva svaki kutak vašeg dvorišta, olakšaće vam precizno sređivanje trave duž ivica vaših bašta, cvetnih leja, ograda.

Donosimo vam sjajne savete kako da odaberete najbolji trimer za košenje i šta je sve to što bi trebalo da uzmete u obzir pri izboru.

Koje vrste trimera za travu možete pronaći?

Za početak je važno da znate da postoji više vrsta ovih uređaja – u skladu sa drugim faktorima trebalo bi odabrati onu vrstu koja će biti idealna za vaše potrebe i koja će vam maksimalno olakšati košenje i uređivanje trave. Na raspolaganju su vam:

  1. Električni trimeri za travu
  2. Akumulatorski trimeri za travu i
  3. Motorni trimeri za travu

Čovek srednjih godina kosi travu pored ivica trotoara koristeći trimer

U zavisnosti od toga šta ćete kositi, koliko često i gde se nalaze površine za košenje, zavisi i odabir odgovarajućeg modela koji vam može skratiti muke oko održavanja trave, pa i nekih teže dostupnih mesta.

1. Koji električni trimeri za travu kupiti?

Iako će ove modele neki izbegavati jer su sa njima ograničeni dužinom kabla, ne možemo nikako izostaviti i neke njihove značajne prednosti. Uz električne trimere ćete se veoma lako izboriti sa travom – znatno su lakši i tiši u odnosu na motorne i akumulatorske modele jer nemaju bateriju ili gorivo koje morate nositi. Značajno je istaći i da ne zahtevaju mnogo brige oko održavanja i da su oni i najjeftiniji među trimerima za travu.

Veoma su zgodni za upotrebu, posebno na terenima manjih površina, za koje su idealni. Čak i to što su ograničeni dužinom kabla ne može im se toliko zameriti jer jedan produžni kabl odgovarajuće dužine može da vam reši problem dostupnosti i do nekih daljih mesta. Ipak, ukoliko znate da će vam ovaj uređaj biti potreban za košenje na mestima gde nema strujnog priključka, preporučujemo da se opredelite za neku drugu vrstu.

Za bilo koji od brendova ovog uređaja da se opredelite, oni su odmah spremni za rad – nema proveravanja da li imaju dovoljno benzina, da li im je baterija puna, a radiće sve do momenta do kad ih vi ne isključite.

2. Koje su prednosti motornih trimera za travu?

Za razliku od spomenutih modela koji rade na struju, benzinski trimeri za travu će vam omogućiti uređivanje većih travnatih površina i jednostavniji rad kada je potrebno da se izborite sa većim korovom ili travom.

Oni su najčešći izbor za kupovinu jer pružaju i najviše mogućnosti. I mada je njihova masa veća, kako zbog same konstrukcije tako i zbog rezervoara sa gorivom, izuzetno su moćne sprave za sve teško dostupne površine i sva ona mesta koja su obrasla gustom i velikom travom, a koja je potrebno srediti.

Kada je u pitanju njihovo održavanje, treba voditi računa o njihovom motoru, redovnom dodavanju ulja i čišćenju filtera.

Stariji čovek uređuje travu u voćnjaku korišćenjem trimera

3. Akumulatorski trimeri za travu – Jednostavno korišćenje i brzo punjenje

Ukoliko želite istovremeno lak i udoban uređaj, ali i dovoljno jak da vam pomogne da se rešite trave i korova, tu su akumulatorski trimeri. Iako nude značajnu autonomiju jer ste sa njima potpuno nezavisni od količine benzina u rezervoaru, nema kabla o kome treba da vodite računa, ipak i ta autonomija nije baš potpuna i apsolutna. Ono što vas donekle može ograničavati je vreme trajanja njegove baterije.

Bez obzira na to, svi moderni i novi modeli su opremljeni savremenim litijum-jonskim baterijama koje obezbeđuju kratko, tj. brzo punjenje i produženo vreme rada sa jednim punjenjem. Time će vam omogućiti da i ako se baterija isprazni tokom rada, imate mogućnost da je brzo dopunite. Stavite svoj trimer na punjenje, a vi napravite kratak predah, osvežite se, nakon čega možete nastaviti košenje.

Lako do uredne živice i šimšira uz trimere za živu ogradu

Ukoliko pored košenja trave imate potrebu i za uređajima koji će vam pojednostaviti održavanje i šišanje žbunastog bilja, onda su trimeri za živu ogradu pravo rešenje za to.

Iako se za ovakve dekorativne biljke u vašem dvorištu, naročito one manje, mogu koristiti i ručne makaze, kod većeg žbunja će vam sigurno biti od izuzetne pomoći baš jedan ovakav uređaj. Zahvaljujući svom dizajnu i načinu funkcionisanja obezbediće vam maksimalni učinak u radu, koji se ogleda kako u brzini završenog posla, tako i manjem naporu.

Muškarac u plavom radnom odelu uređuje živicu koristeći trimer za živu ogradu

Trimeri za živu ogradu mogu biti električni, benzinski, a njihovim korišćenjem se pozitivno utiče i na kvalitet šišanja žbunastog bilja, čime se poboljšava rast i bujnost. Bilo da se radi o zimzelenom ili listopadnom žbunju, ovaj uređaj će vam biti od izuzetne pomoći ma koja vrsta da je u pitanju.

Značajni faktori pri izboru odgovarajućeg trimera za travu

Kada ste se odlučili za vrstu trimera koja bi vam odgovarala, značajno je obratite pažnju i na sledeće kriterijume da biste pronašli idealan uređaj za svoje potrebe:

• Širina sečenja sigurno je jedan od najvažnijih – U zavisnosti od širine košenja zavisi i koliko ćete brzo završiti posao i pokositi određene površine. Kod manjih travnjaka možda ovaj kriterijum nije od presudnog značaja, ali kada su u pitanju veće površine, ovu stavku ne smete zanemariti.

• Težina trimera – Iako težina samih uređaja varira u zavisnosti od vrste koju odaberete i iako generalno važi da su motorni nešto teži, svakako pogledajte da li ima sličnih modela, uporedite karakteristike, težinu, možda uspete da pronađete bar delimično lakši.

• Značajne karakteristike, kao što je npr. snaga – U zavisnosti od toga koje površine ćete kositi, važno je znati učinkovitost određenih modela, kako biste odabrali što efikasniji uređaj za vaše potrebe. Veća snaga je sigurno značajna kada su u pitanju ozbiljnije kosidbe velikih terena, dok su za manje površine sasvim dovoljni i nešto slabiji modeli.

• Da li poseduje udobne ručke ili rukohvate, kako bi rad bio lakši i ne previše opterećujući za vaše ruke.

• Mogućnost postavljanja na leđa – Poznato je da postoje leđni trimeri koji su takvog dizajna da vam omogućavaju lakše nošenje, rukovanje i manje zamaranje pri radu.

U skladu sa tim koliko ćete često kositi, mogu vam biti korisne i karakteristike kao što su: tip motora, broj obrtaja u minuti, podaci o zapremini rezervoara za benzinske modele, vrsta noža, debljina niti i slično.

Šta je važno za sigurnost tokom rada sa trimerom za košenje trave?

Ma koju od vrsta i modela trimera bude vaš izbor, nikako ne zaboravite na sigurnost i bezbednost tokom korišćenja istih.

Kako su različite osobine terena koji se kose, treba imati na umu da se može desiti da tokom rada npr. lete kamenčići, pa je dobro imati zaštitnu opremu – pantalone, obuća, rukavice, naočare ili neka vrsta vizira kojim se štiti lice, ponekad i kaciga ili kačket koji čuvaju glavu, a neki će koristiti i slušalice kako bi se zaštitili od buke.

Iako sve ovo nije obavezno, potrudite se da sebi obezbedite bezbrižno i bezbedno obavljanje posla.

Odaberite najbolji trimer za travu i uživajte u urednim travnjacima i stazama

Čak i ako imate kosilicu znamo da nije uvek lako izboriti se sa određenim delovima travnjaka, naročito kada su u pitanju ivice oko staza, betonskih površina, delovi oko cveća ili kada je u pitanju veće rastinje i korov. Zato će trimer biti sjajno rešenje.

Bilo da ga koristite kao dodatni alat za košenje određenih delova i površina ili kao glavno i jedino sredstvo, biće vam pravi saveznik u misijama održavanja većih ili manjih zelenih površina. Dvorišta, bašte, voćnjaci ili vinogradi, nema gde vam ovaj praktičan i sjajan baštenski alat neće biti od pomoći.

Nudimo vam fenomenalan izbor najrazličitijih trimera za travu i živu ogradu, a vaše je da odaberete onaj koji će se najbolje uklopiti u vaše potrebe.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR