Projektor u nastavi

Projektor u nastavi

65
0
PODELI
Profesorka uključuje projektor u učionici

Razmišljaš o kupovini projektora za svoju učionicu, školu, fakultet ili privatnu akademiju? To je pametan potez iz mnogo razloga.

Projektor kao sredstvo komunikacije će ti pomoći da izlažeš edukativni sadržaj na najbolji mogući način. Takođe, olakšaće deci učenje i učiniti ga dodatno zanimljivijim.

A kako bi pratio trendove obrazovanja i obezbedio svojim učenicima najbolji projektor važno je da se dobro upoznaš sa ključnim tehnologijama i specifikacijama projektora.

Zato krenimo zajedno sa detaljnim uočavanjem prednosti projektora, njihovih bitnih specifikacija i dodatnih faktora koji pozitivno utiču na rad projektora.

Prednosti korišćenja projektora u školi

Projektori predstavljaju jednu veoma korisnu tehnologiju, koji su u samoj nastavi počeli davno da se koriste, ali možda najviše u okviru informatičkih predmeta i na fakultetima.

Međutim, kako tehnologija napreduje i korišćenje interneta postaje svakodnevna rutina standardni udžbenici u papirnoj formi polako prelaze u digitalni oblik. Za ovu promenu možda su najzaslužnije nove generacije Z i milenijalci koji zahtevaju da se edukativni način servira u skladu sa tehnološkim vremenom.

Ali nije samo zbog toga novih zahtevnih generacija potrebno projektor uvesti u nastavu, tu je i niz drugih faktora zbog kojih je projektor važan faktor u učenju, otkrivamo neke od njih.

 • Veličina slike

Projektori mogu da isporuče zaista velike slike, mnogo veće od onih koje se prikazuju na televizorima sa ravnim ekranima. Slika može da dostigne čak i dijagonale do 300 inča.

Prikaz slike na velikom platnu je pogotovu važan kada se sadržaj predaje većem broju učenika, a pogotovu u velikim učionicama gde učenici iz zadnjih redova mogu lošije pročitati sadržaj sa klasične zelene table.

 • Ugao gledanja

Kada se sadržaj sa klasične table gleda iz određenog ugla možda on neće biti u svakom trenutku najčitljiviji. Samim tim loše će se prepisati sadržaj koji je ispisao nastavnik, lošije će se gradivo usvojiti.

Dok usled korišćenja projektora različit ugao gledanja neće biti problem. Jer bez obzira gde učenici sede do njih će u bilo kom uglu stizati savršeno prikazan sadržaj na izrazito velikom ekranu.

Gradivo će se lakše usvajati, učenici, a i profesori će biti maksimalno zadovoljni celokupnim izlaganjem gradiva.

 • Smanjeno naprezanje očiju

Ako se za emitovanje sadržaja koristi TV to može uticati na naprezanje dečjih očiju, što je definitivno negativan efekat koji tokom njihovog razvoja želimo da izbegnemo. Korišćenjem projektora smanjuje se naprezanje očiju, umor i duže se održava koncentracija učenika.

Takođe, učenicima koji nose naočare biće mnogo lakše da sadržaj prate sa velikog projektorskog ekrana nego što bi to bio slučaj sa korišćenjem table, ili manjeg TV ekrana.

Učiteljica predaje đacima predmet koristeći projektor

 • Multimedijalne informacije

Tradicionalne zelene table gotovo postaju prošlost, jer ih sve brže zamenjuju projektori. Nastavnici umesto da troše vreme pisajući po tabli, sada mogu da koriste Power Point prezentacije, slike, pa čak i filmove kao nastavne alate i to uz pomoć projektora.

Koristeći razne materijale sa interneta, pogotovo video prezentacije učenicima se mogu proširiti vidici i uticati na to da samostalno kod kuće dodatno istraže obrađenu temu. Ukoliko se projektor koristi u informatičkim učionicama neće biti potrebe da svaki učenik ima računar i pristupa sadržaju već će celo odeljenje odjednom gledati prezentaciju na velikom ekranu.

Projektor takođe može podstaći interaktivnost, i uticati na povećan broj diskusija. Samim tim učenici neće gubiti vreme na brzo vođenje beleški, već će moći sa razumevanjem da prate nastavnikovo izlaganje.

Možda korišćenje projektora nema tako veliku primenu u matematici ili drugim naukama gde se uglavnom uče teorije i zadaci. Ali zato zamisli kakvu moć projektor ima na časovima biologije, gde se mogu prikazati snimci životinja sa različitih kontinenata. Ili pak na času tehničkog obrazovanja gde se prikazuje rad motora. Dok se na geografiji može koristiti Google Earth za prikaz destinacija na celom svetu i atraktivnih turističkih lokacija u Srbiji.

Profesor stoji ispred zelene table pored projektora uz pomoć kojeg prezentuje edukativni sadržaj

Naravno svaki profesor će naći adekvatan sadržaj za svoje učenike, jer bolje poznaje materiju, ali smo pokušali samo da dočaramo kroz par primera koliko je dobro koristiti projektor u svrhu oživljavanja procesa učenja. Jer složićeš se da samo serviranje čiste teorije, može biti baš monotono i teže za učenje. Dodavanjem video sadržaja videćeš da će učenici bolje usvojiti gradivo i iznenaditi te usvojenim znanjem.

 • Efikasnije vođenje beleški

Kako se na projektoru sadržaj emituje koristeći Power Point prezentacije ili drugi program za prezentovanje, učeniku preostaje više vremena da zapiše dodatne beleške, koje možda ne bi stigao ukoliko bi uporedo prepisivao nastavnikove beleške sa zelene table.

Takođe, pogrešnim prepisivanjem ili izostavljanjem teško čitljivih informacija usled lošijeg profesorovog rukopisa, učenik neće naučiti najbolje prezentovani sadržaj, ili će ga čak naučiti pogrešno.

U slučaju da neku informaciju učenici nisu zapamtili, uz projektor vrlo lako mogu tražiti nastavniku da vrati željeni slajd, a i naravno da prezentovani materijal prosledi online putem kroz email.

 • Bolja raspodela vremena na času

U tradicionalnoj nastavi nastavnik obično potroši dosta vremena pisajući beleške na tabli, na brisanje informacija usled nedostatka prostora. A takođe, usled teže čitljivog rukopisa nastavnika, učenici možda neće zapisati sve u pravoj formi.

Samom prezentacijom profesor može lako unapred da definiše strukturu predavanja, bez da nešto slučajno zaboravi. Dovoljan je samo klik, i sledeća nastavna oblast prikazaće se pred učenicima.

Možda će priprema prezentacije nastavniku za prvo predavanje oduzeti vreme, ali zamisli koliko će nastavnik moći da uštedi na duge staze za svako naredno predavanje i naredne generacije?

 • Kvalitetnije učeničke prezentacije

Učenici će veoma ceniti upotrebu projektora u trenutcima kada budu dobili samostalan zadatak da prezentuju određene projekte ili domaće zadatke u okviru škole. Kroz prezentacije moćiće na unikatnije načine da prezentuju svoje ideje i da ih na zanimljiv način predstave svojim školskim drugarima i nastavniku.

Učenik drži prezentaciju pred školskim drugovima koristeći projektor

Definitivno će imati i manje treme, jer većinu sadržaja mogu da prezentuju kroz same slajdove, bez da domaći zadatak uče napamet. Samim tim bolje će i naučiti temu, jer će im biti zanimljivije da na internetu istražuju razne foto i video materijale koje mogu da dodaju u svoju prezentaciju.

Učenik će biti zadovoljan svojim inovativnim načinom obrade domaćeg zadatka, njegovi drugovi sigurno će dobiti želju da i oni sami probaju taj vid učenja, a ti kao nastavnik uživaćeš u zadovoljnim učenicima i njihovim novo stečenim znanjem.

Možda će čak ovaj način prezentovanja, u njima probuditi želju da postanu baš kao ti, moderni profesori u obrazovanju.

Kako izabrati projektor za nastavu?

Uz ogroman spektar proizvoda na današnjem tržištu možda deluje malo teško zadatak kupovine projektora. Ali zadatak ne mora biti toliko zastrašujuć, ukoliko si siguran šta tražiš. A u tome će ti pomoći razmtaranje najvažnijih faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru projektora za učionicu.

Trebalo bi da razmotriš ključne specifikacije koje utiču na kvalitet rezultata projektora, a to su:

 • Tehnologija projekcije
 • Osvetljenost
 • Rezolucija
 • Domet
 • Povezivanje

I na samom kraju želećeš da proceniš dodatne funkcije koje mogu olakšati podešavanja i korišćenje projektora u celosti.

Tehnologija projekcije – LCD ili DLP?

Kada je reč o tehnologiji projektovanja sadržaja, zastupljene su LCD i DLP tehnologije. DLP projektori koriste sistem ogledala uz pomoć kojih usmeravaju svetlost, reflektuju je na sliku. Dok LCD projektori koriste LCD matricu koja isporučuje sliku izuzetnog kvaliteta.

DLP projektori su lakše prenosivi, pružaju veći kontrast i pouzdaniji su zbog manjka delova. Dok LCD projektori pružaju bolji kvalitet slike, samim tim slike su oštrije.

Osvetljenost učionice

Projektori dolaze u različitom rasponu osvetljenosti koja se meri u lumenima. Zato je važno obratiti pažnju na osvetljenost učionice kako bi se u skladu sa tim odabrao projektor sa odgovarajućim brojem lumena.

Za tipične školske instalacije sa velikim prozorima bez mogućnosti zamračenja, preporučujemo projektore oko 4000 lumena. Kako bi sve preko toga moglo proizvesti previše svetla koji može uneti nelagodnost prilikom praćenja sadržaja.

Moderna učionica sa belim klupama i velikim prozorima u kojoj se koristi projektor sa velikim brojem lumena

Dok ukoliko je učionica bolje opremljena, poseduje roletne, venecijanere onda nije potreban velik broj lumena, projektor sa 1500-2500 lumena biće sasvim pristojan izbor.

Rezolucija projektora u učionici

Jedna od sledećih odluka koju treba da doneseš jeste izbor rezolucije projektora. Rezolucija se izražava u pikselima (broju tačaka) koji čine projektovanu sliku. Uz veći broj tačaka slika je oštrija, manji tekst čitljiviji.

Postoji nekoliko osnovnih rezolucija – SVGA (800 × 600 px), XGA (1024 × 768 px), WXGA (1280 × 800 px), Full HD (1920 × 1080 px) i 4K (3840 x 2160 px), od kojih ćeš u skladu sa potrebama izabrati odgovarajuću.

Na primer, u amfiteatrima najbolje je da izabereš projektor sa većom rezolucijom kako bi se čak i najdetaljniji delovi teksta jasno videli. Dok je u manjim učionicama dovoljna i manja rezolucija XGA, WXGA.

Domet projektora

Udaljenost od projektora u stvari predstavlja domet projektora. Projektori mogu imati različit domet – ultra short throw, short throw, standardni throw, long throw. Izbor uglavnom zavisi od veličine prostorije u kojoj se projektor koristi.

Ako se projektor upotrebljava u maloj učionici, definitivno treba odabrati projektor kratkog dometa (ultra short throw ili short throw). Ono što je glavna prednost kod projektora kratkog dometa je ta što zbog blizine neće biti puno ometanja usled prolaska učenika ili nastavnika, pogotovo ako se projektor monitra na plafon.

Projektor u učionici postavljen na maloj udaljenosti

A ako je reč o većoj prostoriji gde se projektor može montirati na većoj udaljenosti i to na zid koristeći nosač za projektor standardni ili long throw biće savršen izbor.

Ne zaboravi da još uvek moraš da uzmeš u obzir rezoluciju i osvetljenost projektor kada u razmatranje uzimaš domete.

Povezivanje projektora sa izvorom

Obično projektori podržavaju više izvora ulaza. Međutim, trebalo bi da kupiš projektor koji ima ulaz baš za tvoj izvor video sadržaja – laptop, desktop računar ili pak mobilni telefon.

Na projektoru se najčešće mogu pronaći portovi za HDMI kabl, VGA kabl i USB. Sve više su zastupljeniji i portovi koji uz pomoć malog adaptera omogućavaju bežično povezivanje, čime se otklanja problem sa kablovima koji često mogu ometati.

Dodatne funkcije projektora

Pored osnovnih karakteristika koji su ti važni za školski projektor, tu su i neke od dodatnih funkcija koje njegovo korišćenje može upotpuniti.

 • Glasovni asistent može učiniti korišćenje projektora u nastavi zabavnijim. Možeš dopustiti učenicima da koriste popularnog asistenta Amazon Alexa da pronađu određene materijale na internetu. Mogu ga koristiti da puste edukativni film ili pak da pronađu neke zanimljive edukativne stranice na društvenim mrežama.
 • Wi-Fi konekcija olakšaće prikaz sadržaja nastavniku, ali i učenicima ukoliko tokom izrade domaćeg zadatka žele da koriste svoj laptop računar, ili da neki sadržaj prebace direktno sa mobilnog telefona na projektorsko platno.
 • Ozvučenje može dodatno poboljšati samo predavanje. Zato je važno pogledati i kakvo ozvučenje ima projektor. Ukoliko imaš dodatne zvučnike, obrati pažnju na audio ulaz projektora, pa ga ako bude potrbe možda možeš iskoristiti za poboljšanje zvuka.

Platno za projektor – sinonim moderne table!

Verovatno na samom početku razmišljaš kako je dovoljno sliku sa projektora emitovati na zid, pa to je najpovoljnije rešenje. Međutim, možda tako deluje na prvi pogled, ali korišćenjem zida kao platna izgubićeš na kvalitetu slike. Zid može biti loše okrečen, emitovati odsjaj ili biti neravan.

Kako bi sadržaj koji se prezentuje bio maksimalno vidljiv bez zamućenja, važno je prilikom prezentovanja koristiš platno za projektor, koje uz kupovinu projektora i nije neka specijalna dodatna investicija, a benefit je očigledan.

Ukoliko se projektorsko platno može trajno postaviti, dobar je izbor projektorsko platno na izvlačenje. Dok ukoliko će postojati potreba da se projektorsko platno koristi za više učionica, treba izabrati platno sa postoljem.

U učionici se nalazi projektor na plafonu i projektorsko platno na izvlačenje

Prezenter za projektor

Jedan vrlo koristan dodatak pri korišćenju projektora jeste i pointer za projektor. On omogućava da bez odlaska do izvora sadržaja, laptopa ili desktop računara, prelazite lagano kroz slajdove.

Ono što je posebno važno naglasiti jeste da prezenter koristi samo baterije, tako da neće biti dosadnih kablova koji mogu smetati prilikom prezentovanja.

Zahvaljujući dometu od 8 m, 15 m, ka naviše možeš se slobodno kretati prateći ponašanje učenika u celoj učionici. Takođe, možeš dati priliku i svojim učenicima da isprobaju prezenter, sigurno će im ovaj dodatak u nastavi biti vrlo zanimljiv.

Način montaže projektora u učionici

Kada škola obezbedi projektor, neophodno ga je montirati na bezbedan način kako bi deca u okruženju bila u svakom trenutku sigurna.

Ukoliko se projektor često prenosi iz učionice u učionicu onda će postavka projektora na klupu ili profesorski sto biti dobra odluka. Međutim, ako postoji mogućnost postavke projektora na trajno mesto, dodatno bolji izbor jeste montiranje projektora na nosač za projektor.

Projektor postavljen na plafonski nosač

Montiranjem projektora na plafon dobijaš brojne prednosti. Nećeš morati svaki put da podešavaš projektorske finese (zum, visinu, rezoluciju, …). Takođe, neće biti ometanja prezentacije od strane učenika slučajnim prolaskom ispred projektora. Sva deca će imati savršen ugao gledanja, a time će edukovani sadržaj biti jasniji.

Ne zaboravimo da ćeš uštedeti na prostoru i da ćeš se montažom na zid rešiti nezgodnog stola ili police koja bi ti možda čak i smetala pri prezentovanju.

Takođe, postavka projektora na zid je važna i zbog ventilacije. Okvirno je predviđeno da rastojanje između otvora projektora i predmeta oko projektora (stolice, torbe, …) mora biti najmanje 20 cm kako se toplota ne bi zadržavala između njih. Na taj način sprečava se mogući kvar usled loše ventilacije.

Koračaj zajedno sa tehnologijom, iskoristi prednosti moderne nastave!

Korišćenje projektora u obrazovnom okruženju definitivno ima mnoge prednosti, kao što si prethodno i uočio. Zašto te prednosti ne iskoristiti i unaprediti trenutni način predavanja?

Olakšaj sebi način izlaganja materijala, a učenicima predstavi učenje zabavnijim. Na taj način brže ćeš se pripremiti za čas, a učenik će zahvaljujući projektoru brže zapamtiti izloženi sadržaj, a možda ga čak i dodatno istražiti na internetu.

Ako odabereš Samsung, Epson projektor ili projektor drugog brenda i uvedeš interaktivan način predavanja u svoju rutinu, uočićeš ubrzo pozitivne efekte kroz bolju pažnju učenika, njihov angažman i napredak u učenju.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR