Project Ara će koštati 50 dolara

Project Ara će koštati 50 dolara

2796
14
PODELI

Prema zvaničnoj web strani, cilj je da Ara bude moderni pametni telefon dostupan svima. Kako bi ovo postigao, Google Project Ara će morati da se prodaje čak i za 50 dolara.

Breaker

Za one koji nisu upoznati sa ovim projektom, u pitanju je modularni pametni telefon koji razvija kompanija Google već neko vreme. On je od koncepta vrlo brzo prešao u stvarnost i očekuje se da krene u komercijalnu prodaju već početkom 2015. godine.

Naravno, cena od 50 dolara će biti za osnovni model koji ima samo najosnovnije funkcije – WiFi, minimalnu količinu prostora i snagu za obradu podataka, što je dovoljno za većinu kupaca. Ideja je takva da kupac može polako dodavati komponente, ili menjati jačim komponentama, i na taj način proširiti mogućnosti svog pametnog telefona. Na primer, može ubrzati pristup internetu, poboljšati kameru, dodati još interne memorije, staviti brži procesor ili grafički čip, itd.

Project Ara 01

Pored toga što je Google otkrio da planira vrlo nisku početnu cenu, rečeno je da Ara telefon neće biti deblji od 10mm sa svim prikačenim modulima i da će biti dostupan u tri veličine – mini, srednja i džambo.

Za one koji se pitaju kako će tačno moduli biti fiksirani za sam uređaj i kako neće ispadati, Google planira da za “zaključa” module pomoću rezica i elektromagneta. Otključavanje modula će zahtevati specijalnu aplikaciju na samom telefonu.

Project Ara 02

Nema sumnje da je ideja za Project Ara pomalo nedostižna, ali je ujedno vrlo zanimljiva. Naravno, Google stoji iza ovog projekta, tako da ne sumnjamo da će biti odlično sproveden u delo.

 

Šta vi mislite o Project Ara? Da li vam se dopada ideja da sami napravite telefon kakav želite i koji odgovara vašim potrebama?

 

Izvor: Android Authority

14 KOMENTARA

  1. Navodno jeste. Tačnije, Motorola je radila na Project Ara još pre nego da Dave Hakkens objavi Phonebloks. Kasnije, kada je Project Ara postao dovoljno "zreo" projekat za javno predstavljanje, Dave Hakkens se pridružio Motorola timu i nastavio sa njima da radi na ovom telefonu. Par meseci kasnije Google je kupio Motorolu, a kasnije prodao, ali je zadržao, između ostalog, i Project Ara. Danas je Project Ara u vlasništvu Google-a, ali, kako stvari stoje, biće open source. Razni proizvođači, veliki i mali, moćiće da prave komponente za Google Ara (kako će se zvati finalni proizvod).

  2. Stevan Stevanovic Izostavio si da je gugl potpisao ugovor sa samsungom o deljenju patenata na 10 godina 🙂

POSTAVI ODGOVOR