Predstavljena dva iPhone 6 modela

Predstavljena dva iPhone 6 modela

1186
0
PODELI

Apple je upravo predstavio nove iPhone modele (6 i 6 Plus) na događaju u Kupertinu i doneo značajne promene. Najveći napredak ogleda se u značajno većem displeju.

Breaker

Kada je dizajn u pitanju, glasine koje su kružile su bile u pravu. Apple je zaoblio ivice novog iPhone-a, nalik na posledju generaciju iPod i iPad-a. Sve ivice su sada zaobljene, dok i staklo koje štiti ekran je zaobljeno na svim stranama, nalik na Note 4 i novi Moto X.

Novi iPhone modeli biće dostupni u crnoj, beloj, sivoj i zlatnoj boji, a biće veoma skromne debljine – oko 7 milimetara. Taster za uključivanje ekrana nalazi se sa strane.

Ranije su glasine govorile da će Apple zameniti Gorilla Glass safirnim staklom kod ove generacije iPhone modela. Međutim, ispostavilo se da je samo u pitanju “jonski ojačano” staklo, koje ima zvučni naziv, ali svi Gorilla Glass ekrani su jonski ojačani.

iPhone 5 vs 6

Oba nova iPhone modela predstavljaju značajno unapređenje u odnosu na njihove prethodnike, mada Apple nije objavio celokupne specifikacije, jer ne želi da se takmiči na taj način sa Android ili Windows Phone telefonima.

iPhone 6 je model sa dijagonalom ekrana od 4.7 inča i sa rezolucijom ekrana od 1334×750 piksela, dok nudi gustinu piksela od 326 ppi, što nije nešto posebno kada se uporedi sa Android flegšip uređajima, ali nije ni loše.

iPhone 6 Plus dolazi sa ekranom od 5.5 inča, rezolucijom 1920×1080 piksela i efektivnom gustinom piksela od 401 ppi. Ukratko, Apple fanovi su bili veoma zadovoljni Retina ekranima na iPhone 5s, tako da će biti zadovoljni i iPhone 6 modelima.

Novu generaciju iPhone-a pokreće A8 64-bitni čipset koga proizvode TSMC i Samsung u 20nm procesu, što znači da su performanse i potrošnja baterije poboljšani. Procesor je dvojezgarni, dok je pored njega ugrađen Imagination Series6 grafički čip i 1GB RAM memorije. Ipak, sirove specifikacije bi se mogle porediti sa Android telefonima srednje klase, ali Apple je uvek znao da izvuče maksimum iz svog hardvera dobrom optimizacijom.

Sudeći prema prošlim izveštajima, baterija na iPhone 6 je malo veća nego na iPhone 5s sa kapacitetom od 1.810mAh. Apple za oba modela obećava dobro trajanje baterije koje je jednako sa ili bolje od 5S.

iPhone 6 02

Kamera na novom iPhone 6 modelu je rezolucije 8Mpix sa 1.5 micron piksela, sa 2.2 f otvorom blende. Apple je naveo da je u pitanju “potpuno novi senzor”, dok je softver poboljšan. iPhone 6 Plus poseduje optičku stabilizaciju slike, dok iPhone 6 ima samo digitalnu stabilizaciju. Optička stabilizacija će doneti čistije fotografije i stabilnije snimanje videa, pa predstavlja veoma dobro poboljšanje.

Apple je zadržao svoj okrugli taster na prednjoj strani sa ugrađenim čitačem za otisak prst, dok je dodat i NFC, koji će se koristiti za plaćanje pomoću sistema pod nazivom Apple Pay (koji je osmislio Apple u saradnji sa Visa, Mastercard i ostalima).

Apple nije mnogo promenio cenovni rang svojih telefona. Glavni iPhone 6 model od 4.7 inča ima početnu cenu od 199 dolara sa ugovorom (16GB model), dok model od 5.5 inča počinje od 299 dolara. U ponudi operatera će i dalje biti iPhone 5s i 5c kao početnih modela koji žele povoljniji telefon na ugovor.

 

Uređaji će početi sa prodajom 19. septembra.

 

Jeste li impresionirani novim iPhone 6 modelima? Da li vam se dopada što je displej povećan na 4.7 i 5.5 inča?

 

 

Izvor: Android Authority

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR