Predstavljen znatno poboljšan model Oculus Rift sistema na CES-u

Predstavljen znatno poboljšan model Oculus Rift sistema na CES-u

763
0
PODELI
oculus livedsc051112

Oculus Rift sistem za virtuelnu realnost je značajno napredovao sa novim modelom predstavljenim na ovogodišnjem CES-u (Consumer Electronic Show), koji je u toku.

Juče je kompanija Oculus VR predstavila najnoviji prototip Oculus Rift sistema, koji značajno poboljšava kašnjenje u odzivu i zamućenost slike, a dodato je i novo positional tracking, odnosno dodatno praćenje pokreta. Ovo dodatno praćenje je moguće zahvaljujući dodatoj spoljašnjoj kameri.

Oculus VR još nije dao nikakve informacije kada će Oculus Rift biti dostupan krajnjim kupcima i kaže da još predstoji mnogo posla, ali nema sumnje da će sva poboljšanja biti deo finalnog proizvoda.

Iako je ova dodatna kamera možda dodatak koji će povećati finalnu cenu proizvoda, iskustvo koje imate sa Oculus Riftom sa njom je čine svakako vrednom plaćanja nešto vise cene. U ranijim verzijama, Oculus Rift je samo mogao da prati pokrete glave igrača dok gleda u virtuelni svet u igri, što je ograničavalo iskustvo samo na pokrete glave i saginjanje i menjanje perspective koju igrač vidi. Sa novom kamerom i novim trackingom, Rift omogućava igraču da se naslanja i pomera oko objekata ili da se nagne nad ivicom objekta nadole i vidi šta se dešava ispode nekog objekta. Ovo deluje kao manja promena, ali se definitivno otvara sa ovim mnoštvo mogućnosti za poboljšanja gameplay-a. Na primer zamislite da se u pucačini možete nagnuti kroz prozor da uzvratite paljbu ili u nekoj stealth igri da možete da izvirite iza uglova.

Oculus DSC08945-610x405

U demou na CES-u, Oculus je koristio Unreal 4 engine u igri koja je strategija i tower defense tip igre. Igrač je mogao u demou da se nagne i zumira dole na mapu i vidi nadolazeće neprijatelje. Najavljena je i igra EVE: Valkyrie, koja će biti jedna od igara koje će se pojaviti sa finalnom verzijom Oculus Rift sistema (launch title) i podržavati ga u potpunosti. U njenom demou je bilo moguće naginjati se u kokpitu i razgledati razne HUD ekrane i čak čitati podatke sa njih.

Ono najvažnije je da je nova verzija Rifta značajno smanjila motion bluring efekte iliti zamućenje slike prilikom pokreta. Iako nisu u potpunosti eliminisali motion bluring, sada su nagli pokreti mnogo čistiji i jasnije se vide i samim tim iskustvo u Oculus Riftu manje dekoncentriše igrača i stvara mu glavobolju i mučninu i omogućava znatno duže korišćenje bez ovih problema.

oculus DSC08947-610x405

Poslednje poboljšanje u novoj verziji Oculus Rifta su OLED paneli u samom headset-u kroz koji igrači gledaju, i ovo je donelo jasnije boje, manji odziv i prijatnije iskustvo.

Sa ogromnom podrškom developera i gaming zajednice i ovakvim poboljšanjima Oculus Rift je na pravom putu da bude revolucionarni gaming proizvod i da doživi ogromni komercijalni uspeh.

Koje je vaše mišljenje o Oculus Riftu?

Izvor: IGN

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR