Prečišćivač ili ovlaživač vazduha – koje su razlike i koji uređaj da...

Prečišćivač ili ovlaživač vazduha – koje su razlike i koji uređaj da odaberete?

972
0
PODELI
Devojka leži u prostoriji sa ovlaživačem vazduha

Ukoliko želite da bolje razumete sličnosti i razlike između prečišćivača i ovlaživača vazduha, donosimo vam specifičnosti ovih uređaja i rešavamo vaše nedoumice.

Možda su vam, zavisno od stanja vazduha u vašem domu, za potpuni komfor i zdravije okruženje potrebne obe opcije. Ali možda vam je dovoljan i samo jedan od ova dva aparata za tretiranje vazduha.

U nastavku donosimo korisne informacije koje će vam jasnije predstaviti na koji način ovi uređaji utiču na poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem domu, kao i koji od njih da odaberete u skladu sa vašim potrebama.

Ključne prednosti prečišćivača i ovlaživača vazduha

Iako su u pitanju aparati za prečišćavanje i osvežavanje vazduha koji će nesumnjivo doprineti zdravijem okruženju u vašem domu, prečišćivači i ovlaživači vazduha to rade na potpuno različite načine.

Zavisno od konkretnih problema sa kojima se suočavate kada je vazduh u vašem prostoru u pitanju, pogledajte osnovne funkcije i način rada ovih uređaja kako biste nepogrešivo napravili pravi izbor.

Prečišćivači vazduha – oslobodite se zagađujućih čestica različitog porekla

Prečišćivači vazduha filtriraju vazduh i uklanjaju bakterije, viruse, prašinu, alergene, isparenja, PM2.5 i druge zagađujuće čestice, dlake kućnih ljubimaca, ali i ostale štetne i nepoželjne materije.

Zavisno od konkretne namene, možete pronaći modele sa različitim filterima: prečišćivač vazduha sa HEPA filterom, filterom sa aktivnim ugljem, UV svetlošću ili kombinacijom više filtera za maksimalni učinak.

Ovi sjajni uređaji učiniće vazduh u vašem prostoru zdravijim, bez štetnih čestica koje mogu dopreti do vaših disajnih organa i prouzrokovati brojne zdravstvene probleme. Takođe će smanjiti neprijatne simptome alergija, kao i simptome respiratornih infekcija.

Odlična stvar je što su dostupni i različiti modeli prečišćivača vazduha, pa tako možete pronaći one sa indikatorima kvaliteta vazduha koji vam omogućavaju da prilagodite podešavanja trenutnim potrebama. Tu su i modeli sa indikatorom za zamenu filtera koji će vam na vreme ukazati kada je potrebno zameniti ili očistiti filtere za maksimalnu efikasnost.

Prečišćivač vazduha sa prikazom bitnih podataka na displeju, smešten u spavaću sobu

Ovlaživači vazduha pomoći će vam da zaista osetite razliku u svom domu

Ovlaživač vazduha, sa druge strane, održavaće optimalan nivo vlažnosti u vazduhu doprinoseći na taj način prijatnoj atmosferi, eliminaciji brojnih nelagodnosti i neuporedivo većem komforu za sve članove vašeg domaćinstva.

Neprijatno suv vazduh koji je prisutan u pojedinim domovima, posebno tokom zime i za vreme sezone grejanja, dovodi do pojave brojnih neprijatnih simptoma kao što su:

  • Suva koža i neprijatno peckanje, svrab i perutanje
  • Pogoršanje simptoma respiratornih infekcija, astme, alergija, ekcema i drugih kožnih bolesti
  • Suva sluzokoža i smanjena prirodna vlažnost usana, nosa i unutrašnjosti disajnih puteva koja dovodi do otežanog disanja, neprijatnosti, hrkanja i može značajno uticati na kvalitet vašeg sna

Izborom adekvatnog ovlaživača vazduha, osetićete razliku na svojoj koži i na svojim disajnim organima i to u svakom budnom trenutku, ali i dok spavate. Zaboravite na suv vazduh koji vam otežava disanje, čini da se budite zbog svraba i peckanja suve kože.

Kada vlažnost vazduha dostigne zadovoljavajući nivo, uživaćete u mirnom i kontinuiranom snu koji će vam obezbediti preko potreban odmor. Takođe, optimalna vlažnost vazduha uticaće i na neometano funkcionisanje fizioloških procesa koji se odvijaju u vašem telu, oporavljajući vaš organizam dok spavate.

Povlačenje neprijatnih simptoma, kao i bolji san, učiniće da budete opušteniji i funkcionalniji. Poboljšanje raspoloženja i opšteg stanja je posebno izraženo kod male dece, koja su naročito osetljiva na nizak nivo vlažnosti u vazduhu koja dovodi do raznih tegoba i neprijatnosti koje mališani često ne umeju da objasne.

Nasmejane majka i beba uživaju u igri u prostoriji sa ovlaživačem vazduha

Kako da procenite da li vam je potreban prečišćivač ili ovlaživač vazduha?

Odabirom pravog uređaja za vaš prostor nesumnjivo ćete poboljšati kvalitet vašeg svakodnevnog života i obezbediti sebi i svojoj porodici zdravije i prijatnije okruženje.

Većinu vremena, posebno zimi, provodimo u zatvorenom prostoru u kom vazduh može da bude i višestruko zagađeniji nego napolju. Kada provetravanje prostora i zamena ustajalog vazduha na ovaj način nije opcija, usled alarmantnih nivoa nedozvoljenih čestica u spoljašnjem vazduhu, aparati za prečišćavanje vazduha nesumnjivo su najefikasnije rešenje.

Kako biste najbolje prepoznali koji će model vaš dom učiniti bezbednijim i komfornijim, važno je da znate koje to čestice, mirise ili ostale elemente u vazduhu želite da eliminišete ili smanjite njihov štetan uticaj.

U nastavku donosimo generalne smernice koje će vam pomoći da prilagodite izbor uređaja u zavisnosti od toga šta želite da postignete:

– Prečišćavanje vazduha od zagađujućih materija, virusa i bakterija

Ovde su prečišćivači neprikosnoveni. Zahvaljujući visoko efikasnim filterima, poput HEPA filtera koji zadržava mikroskopske čestice ili UV svetla koje eliminiše viruse i bakterije, ovi uređaji značajno će smanjiti nivo zagađivača vazduha hemijskog, biološkog i fizičkog porekla u vašem prostoru.

Iako ovlaživači vazduha neće smanjiti broj mikroorganizama, stvaranjem odgovarajućih uslova pomažu vašim disajnim putevima da normalno rade i vrše svoju funkciju zaštite od virusa i bakterija. Takođe, doprineće da simptomi respiratornih infekcija brže i lakše prođu.

Održavanje vlažnosti vazduha i uklanjanje neprijatnih simptoma povezanih sa suvim vazduhom

Ukoliko kod sebe ili svojih ukućana prepoznajete neke od simptoma koji se mogu pojaviti kao posledica suvog vazduha, kvalitetan ovlaživač će svakako rešiti vaše probleme. A kako suv vazduh loše utiče i na vaše ljubimce i kućne biljke, oni će vam takođe biti zahvalni na ovom uređaju.

Bilo da vam je potreban ovlaživač vazduha za bebu, za vašu spavaću sobu ili drugu prostoriju, on će ispuštanjem molekula vodene pare za tren postići optimalnu vlažnost vazduha i osvežiti vaš prostor, gde god da ga postavite. Osim generalno prijatnije atmosfere, osetićete i olakšanje simptoma astme, ekcema i drugih stanja koja se mogu pogoršati usled dejstva previše suvog vazduha, a samim tim i kvalitet sna će vam se popraviti.

Bračni par mirno spava u sobi sa ovlaživačem vazduha

Olakšavanje alergijskih simptoma i smanjenje mogućnosti virusnih i bakterijskih infekcija

Ako patite od alergija, astme ili sličnih stanja, velika koncentracija zagađivača u vazduhu ili previše suv vazduh mogu dovesti do pogoršanja ovih simptoma. U ovim slučajevima, zavisno od uzroka vaše alergije, od pomoći mogu biti obe vrste uređaja.

Prečišćivači su efikasniji u uklanjanju alergena (polen, prašina i ostalo) iz vazduha, dok će optimalna vlažnost vazduha koju obezbeđuju ovlaživači doprineti većoj otpornosti vaših disajnih puteva održavajući njihovu prirodnu vlažnost i sprečiti dodatno pogoršavanje simptoma alergije ili respiratornih infekcija.

– Osvežavanje vazduha i eliminaciju neprijatnih mirisa

Svežiji vazduh bez neprijatnih mirisa možete postići odabirom jednog od ova dva uređaja sa adekvatnim karakteristikama. Aparat za prečišćavanje vazduha sa filterom od aktivnog uglja efikasno će eliminisati neprijatne mirise, duvanski dim, razna isparenja, kao i mirise kućnih ljubimaca. Takođe, utiče i na neprijatne mirise i štetne gasove iz farbi, nameštaja i ostalih delova vašeg prostora za koje možda niste ni znali da vas ugrožavaju.

Ovlaživači vazduha će takođe doprineti svežijem vazduhu zahvaljujući molekulima vodene pare koje ispuštaju u prostor. Za dodatni efekat, odlučite se za model sa mogućnošću aromaterapije i odaberite omiljene mirise za posebnu atmosferu. Ne samo da će vam dom mirisati prijatno i opuštajuće, već će uspešno neutralisati mirise kućnih ljubimaca ili duvanskog dima.

Odaberite odličan aparat za tretiranje vazduha koji će atmosferu u vašem domu učiniti baš onakvom kakvom želite

Kada jasno odredite karakteristike uređaja koje su vam potrebne kako biste se uspešno izborili sa izazovima kada su vazduh i atmosfera u vašem domu u pitanju, odabirom odgovarajućeg modela obezbedićete veći komfor i zdravije okruženje za sebe i svoju porodicu.

Međutim, kako se često istovremeno susrećemo i sa zagađenim i suvim vazduhom, posebno tokom sezone grejanja, nije uvek baš lako odabrati između jedne ili druge opcije. Dobra vest je da i ne morate.

Ovlaživač i prečišćivač vazduha u jednom uređaju, savršeno rešenje

Kako smo vam predstavili glavne karakteristike ovih uređaja, ukoliko ste rešili da iskoristite sve prednosti aparata za tretiranje vazduha, važno je da znate da bez problema možete koristiti oba u istom prostoru, ukoliko procenite da su vam potrebni.

Ako želite da smanjite zagađenje i podignete vlažnost vazduha na optimalan nivo, sjajna vest je da to možete postići i samo jednim aparatom. Odlični 2 u 1 ovlaživači i prečišćivači vazduha olakšaće vam rukovanje i uštedeće vam prostor omogućavajući vam da uživate u svim benefitima ovih tehnologija.

Obezbedite sigurno i prijatno okruženje u prostoru gde provodite najviše vremena pomoću uređaja koji će vam omogućiti da uklonite alergene, zagađivače i opasne mikroogranizme koji mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje i kvalitet života.

Uživajte u prečišćenom vazduhu sa odgovarajućim nivoom vlage za maksimalan komfor, kako vaš tako i svih članova vaše porodice.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR