Postoje simbiotski virusi, upozorava Microsoft

Postoje simbiotski virusi, upozorava Microsoft

807
1
PODELI
xl_samsung-wave-malware610

Microsoft je upozorio javnost o dva kompjuterska virusa, a u pitanju su simbiotski virusi koji rade zajedno da zaštite jedan drugog od brisanja.

Simbiotski virusi su poznati po nazivima Vobfus i Beebone. Trenutno samo pogađaju mašine koje rade pod Windows okruženjem.

Ovaj simbiotski par kompjuterskih virusa je dizajniran da reinstalira verziju svog partnera ukoliko ga korisnik otkrije i ukloni.

Istraživači su upozorili da reinstalirana verzija često bude nova mutacija originalnog virusa, koju antivirus program onda više ne prepoznaje.

Blisku vezu između ova dva virusa je otkrio Microsoft malware istraživač Hyun Choi.

Po njemu, Vobfus je obično prvi virus koji zarazi sistem. Može da zarazi PC preko linkova koji su zamke, preko mreže može da se prenese na druge računare, a takođe može da vreba i na USB flash drajvovima.

Kad se instalira, skida drugi virus Beebone. Onda Beebone pretvara taj PC računar u botnet

(kolekcija programa povezanih preko interneta koji zajedno izvršavaju razne zadatke).

Za razliku od drugih instaliranih virusa, Vobfus i Beebone, sarađuju u smislu da reinstaliraju jedan drugog ako jedan od njih bude otkriven i obrisan. Zato se zovu simbiotski virusi. Ovo jako otežava čišćenje zaraženog računara od virusa.

“U slučaju Vobfusa, čak iako je detektovan i uklonjen, možda je skinuo nedetektovanu verziju Beebone virusa, koji onda može da skine varijantu Vobfusa koja ne može da se otkrije”, napisao je Hyun Choi na blogpostu. 

Ove dve pretnje su neraskidivo povezane”, dodao je.

Čišćenje računara zaraženog ovim virusima je dodatno otežano činjenicom da se Vobfus virus lako širi preko kompjuterskih mreža. Ovo znači da ako je zaražen računar povezan u mrežu da će i drugi računari u mreži verovatno vrlo lako biti zaraženi. Ako jedan od tih računara u mreži bude očišćen od Vobfus ili Beebone virusa, obično će ubrzo biti ponovo inficiran od strane drugog računara povezanog u mrežu.

Prema Choi-iju, najbolji način da se spreči da simbiotski virusi zaraze neki računar je da se isključi autorun opcija u Windowsu.

Izvor: T3

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR