Poboljšajte kvalitet vazduha u vašem domu – Saveti za svako domaćinstvo

Poboljšajte kvalitet vazduha u vašem domu – Saveti za svako domaćinstvo

781
0
PODELI
Prečišćivač vazduha u stanu i moderno opremljenoj dnevnoj sobi uništava viruse i bakterije

Savremeni čovek odavno je postao svestan uzajamne povezanosti zdravlja i vazduha koji udišemo. Šetnje u prirodi, planinarenje, boravak u šumi, netaknutoj prirodnoj sredini, neki su od načina kojima pokušavamo da anuliramo posledice zagađenja vazduha.

Danas svi već znaju da stanje kompletnog našeg organizma zavisi od kvaliteta vazduha koji udišemo. O štetnim česticama u vazduhu češće razgovaramo zimi, ali treba imati na umu da je ova tema aktuelna u toku cele godine. O tome konstantno treba voditi računa da ne bismo došli u situaciju da se to odrazi na naše zdravlje.

Kakav je zapravo kvalitet vazduha u stanovima?

Naša spontana reakcija kada je zagađenje vazduha u pitanju je duži boravak u stanovima. Zatvaramo prozore, ostajemo u kući i naoružamo se strpljenjem, čekamo da vetar sve pročisti. A da li ste se nekada zapitali kakav je kvalitet vazduha u stanu?

Nažalost, i vazduh u vašem ugodnom domu može biti pun štetnih materija. Unutrašnji vazduh sadržaće sva spoljna zagađenja plus unutrašnja isparenja.

U kućnoj prašini može biti čestica olova, formaldehida, dok u sredstvima za higijenu koje koristite mogu biti isparljive hemikalije koje su takođe štetne za zdravlje. Nešto stigne i iz spoljašnje sredine putem predmeta koje unosite u stan. Nečistoća, prašina, buđ, vlaga, isparavanje od sušenja veša ili kuvanja, razni toksini iz farbi, lepkova za nameštaj, tepiha, polen koji unosimo na odeći, dlake kućnih ljubmaca, grinje, nečistoće iz raznih grejnih tela, posebno onih na čvrsto gorivo, ali i klima uređaja… Tu su i virusi i bakterije.

Mlada devojka u teksas jakni i kariranoj marami oko vrata kija usled nečistoća koja izlaze iz klime
Foto: Shutterstock

Dobra strana svega toga je da na ovo možete da utičete i popravite kvalitet vazduha u stanu.

Kvalitet vazduha zavisi od redovnog održavanja uređaja za grejanje i hlađenje

Bitna olakšavajuća okolnost je da postoje određene mere predostrožnosti koje možete preduzeti kako biste poboljšali kvalitet vazduha u svom domu. Evo nekoliko predloga:

 • Očistite ili promenite filtere na klima uređaju
  Klima služi da u vašem domu održava idealnu temperaturu u toku cele godine. Cirkulacijom vazduha kroz klima uređaje u filterima se zadržavaju i neki zagađivači vazduha. Ako to zanemarite, klima može da postane leglo štetnih čestica u stanu. Zato je neophodno menjati filtere ili ih bar redovno čistiti. Da li ćete to uraditi sami ili zvati firme čija je to delatnost – zavisi od vas. U svakom slučaju, ako je duže ne održavate, klima će vam trajati kraće, a u stanu će vam biti još više zagađen vazduh.
 • Očistite i druge filtere u stanu
  Da biste bili sigurni da udišete vazduh bez štetnih čestica, potrebno je da očistite i preostale filtere u stanu. Počnite od onog na usisivaču. To je veoma važno jer se prilikom čišćenja stana dosta nečistoća i mikročestica zadrži upravo na ovom delu usisivača. Ne treba zanemariti ni filter na mašini za sušenje veša, ako je imate.
 • Radijatori i ostali uređaji za grejanje i hlađenje
  Iako radijatori nisu otvoreno grejno telo, prašina i buđ mogu vremenom da se nakupe između rebara i da znatno pogoršaju vazduh u vašem domu. Zato ih treba redovno održavati prema uputstvu proizvođača. Često se dešava da veš sušimo na radijatorima. To je pogrešno. Deterdženti i omekšivači koje smo koristili prilikom pranja na taj način isparavaju i utiču na kvalitet vazduha u prostorijama.

I to nije sve. Predlažemo vam još nekoliko korisnih saveta koji su mnogo jednostavniji od dosad navedenih.

Za osvežavanje vazduha nabavite sobne biljke

Vazduh u svom domu možete „popraviti” pomoću biljaka. Poznato je da su one prirodni prečišćivači vazduha. Nekoliko mudro odabranih sobnih biljaka može da napravi pravo malo čudo u stanu. Popraviće kvalitet vazduha u prostoru, a stan će vam izgledati mnogo prijatnije. Pri odabiru biljaka dobro se raspitajte koje od njih imaju filtrirajuće dejstvo jer ih nemaju sve. Predlažemo vam neke od njih:

 • Zlatna puzavica – lako se uzgaja, a pomaže u uklanjanju isparenja organskih jedinjenja iz sintetičkih boja i tepiha
 • Palma areka – prati je glas da je najbolja u prečišćavanju vazduha u prostorijama
 • Sanseverija – upija ugljen-dioksid tokom noći, pomaže pri uklanjanju formaldehida
 • Drecena – odlična za smanjenje toksičnih isparavanja organskih jedinjenja, kao što su kiselina i benzin

Ako se odlučite da vam biljke „pomognu” u osvežavanju vazduha u prostorijama, imajte na umu da one imaju to dejstvo samo ako su potpuno zdrave. Zato ih treba redovno održavati i one će pružiti sve što od njih očekujete – imaćete lep kutak u domu i istovremeno prečišćen vazduh. Još jedna napomena – biljke ne treba držati u spavaćoj sobi jer one prečišćavaju vazduh samo danju, noću „dišu” kao i vi.

Dnevna soba ispunjena zelenim biljem, slikama i modernim drvenim nameštajem
Foto: Shutterstock

Redovno čistite

Činjenica je da zavese, tepisi, jastučići, prostirke čine vaš dom toplijim i udobnijim. Pored toga, oni mogu da budu neka vrsta vazdušnih filtera jer u svojim vlaknima zadržavaju brojne čestice i prašinu. Ali, ako ih redovno ne održavate, oni će imati suprotan efekat.

Zato je za zdrav životni prostor od izuzetne važnosti redovno čišćenje, usisavanje i održavanje tepiha i sličnih tkanina, kako bi se eliminisale štetne čestice i ostali zagađivači poput prašine i grinja. Imajte na umu da više hemikalija ne znači i čistiji dom i kvalitetniji vazduh u njemu. To će vam osigurati redovno održavanje svih tkanina u kući.

Prečišćivači vazduha kao najefikasnije rešenje za vaše domaćinstvo

Ukoliko živite u gradu, velika je verovatnoća da ćete od luftiranja prostorija često imati više štete nego koristi. Možda ništa ne možete da promenite kada je spoljašnji vazduh u pitanju, ali sigurno možete uticati na to da vam u kući bude zdravija sredina.

Kao što ste se već uverili iz prethodno napisanog, to nije nimalo lako. Neophodno je mnogo truda, a rezultati će biti mali pomak ka čistijem vazduhu. Ipak, i za to postoji rešenje – prečišćivači vazduha su vaš najbolji saveznik. Oni će olakšati vašu „borbu” sa zagađenim mikročesticama, a vaš dom učiniti prijatnom oazom.

Danas se na tržištu mogu naći prečišćivači vazduha različitih brendova i različitih funkcija. Pre nego se opredelite za određeni prečišćivač vazduha treba da znate šta njime želite da postignete, da li je u pitanju zaštita od alergena, eliminisanje buđi, zaštita od čestica prašine, eliminacija dima i isparenja ili dlaka i mirisa kućnih ljubimaca.

Ako još uvek niste sigurni za koji prečišćivač da se opredelite, evo predloga.

Zašto se sve više porodica odlučuje baš za Alpha K2 One prečišćivač vazduha?

Među velikom ponudom ovih uređaja izdvaja se prečišćivač Alpha K2 One koji efikasno eliminiše zagađivače. Idealan je za površine od 14-24 kvadrata i uklanja zagađivače vazduha poput gasa, čestica i mikroorganizama. Pri radu je veoma tih i pogodan je i za spavaće sobe. Tri filtera mu omogućavaju izuzetnu efikasnost:

 • Primarni filter – eliminiše različite zagađujuće čestice veličine iznad 5 mikrona, uključujući prašinu, polen, atmosferske čestice
 • HEPA filter – prečišćava čestice dima, bakterija i prašine u vazduhu, efikasan je 99%
 • Filter sa aktivnim ugljem – poseduje katalizator visoke efikasnosti koji je pričvršćen na površinu aktivnog uglja. To obezbeđuje malu otpornost na protok vazduha, visok kapacitet apsorpcije i dobru filtraciju

Na Alpha K2 One uređaju pomoću tastera se može lako podesiti vreme rada, brzina motora, isključivanje i ponovno pokretanje uređaja i zaštita za decu. Idealan je za svaku porodicu.

Alpha K2 One prečišćivač vazduha u sobi ispunjenoj igračkama
Foto: Alpha

Beurer Maremed MK 500, za one koji od prečišćivača vazduha žele više

Ako prethodno navedeno za vas nije dovoljno, ako želite više, imaćete svež morski vazduh uz Beurer Maremed MK 500. On ovlažuje, prečišćava, mineralizuje, steriliše i jonizuje vazduh. Zahvaljujući njemu u svom domu disaćete kao da ste na moru. Ovaj uređaj ima sjajne karakteristike:

 • Stvara autentično okruženje sa umirujućim morskim vazduhom
 • Poboljšava intenzitet disanja i samim tim opšte stanje organizma
 • Raspršuje u vazduh čestice morske soli

Kako bi stvorio identičnu interakciju između soli, vode i jonizovane morske vode i vetra, rezervoar se puni posebnom morskom soli i vodom. Dodatne pogodnosti su:

 • Dva predfiltera – uklanjaju 70% čestica polena, nečistoća, životinjske dlake, prašine
 • UVC lampa – uklanja 99% virusa, bakterija i mikroorganizama
 • Isparivači – zahvaljujući bloku isparivača vazduh je obogoćen mineralima
 • Dodatna jonizacija – pre nego se vazduh „obogaćen” mineralima vrati u prostoriju, pomoću jonizacionog filtera dodatno se vrši čišćenje

Uz ovaj sjajan višefunkcionalni uređaj više ne morate brinuti o zagađenju – on će vam obezbediti da vazduh u vašem domu bude uvek čist i svež, a vi ćete se definitivno osećati kao da ste na moru.

Muž i žena odmaraju na kauču i u svežem morskom vazduhu koji ih okružuje zahvaljujući Beurere MK 500 prečićivaču vazduha
Foto: RAPID ad

Dodatni saveti za bolji kvalitet vazduha u vašem domu

Da biste bili sigurni da u vašoj kući ili stanu imate kvalitetan vazduh, potrebno je da obratite pažnju na još nekoliko stvari. Izbegavajte pušenje, jaka sredstva za higijenu, jake parfeme, kao i preterano zagrevanje jer u pregrejanim prostorijama vazduh postaje suv, što može negativno uticati na disajne puteve.

Najveći učinak u poboljšanju kvaliteta vazduha u vašem životnom prostoru zapravo je kombinacija svih navedenih saveta, a najefikasnije je sve to ukombinovati sa prečišćivačima vazduha. Veliki izbor sjanih uređaja ove vrste vas čeka u WinWin-u, gde ćete sigurno pronaći upravo ono što je vama potrebno za vaš dom.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR