Pametni telefon kao tejzer ili tricorder na CES-u

Pametni telefon kao tejzer ili tricorder na CES-u

1145
0
PODELI
7f61e__72168271_scandu3-main

Dodatak koji pretvara pametni telefon u napravu za medicinsku dijagnostiku koja liči na tricorder is Star Treka, kamera sa thermal vision mogućnostima koje podsećaju na film Predator koja se kači na pametni telefon, ili dodatak koji pametni telefon pretvara u stun gun, sve su ovo noviteti predstavljeni na Consumer Electronic Show ili skraćeno CES 2014.

 

 

 

 

Tricorder tehnologija

Firma iz Kalifornije Scanadu privlači pažnju sa svojim medicinskim skenerom.

Scanadu skener je napravljen sa namerom da se drži pored nečije glave i šalje dijagnostičke podatke na pametni telefon.

Ovaj medicinski skener se zove se Scout. Korisnik ga drži prislonjen na glavu i on meri sve vitalne informacije. Trebalo bi da može da meri puls, temperaturu kože i tela, nivo kiseonika u krvi, između ostalog. Nema svoj ekran već se oslanja na aplikaciju za pametni telefon da protumači skenirane podatke ili da da upozorenje o potencijalnim zdravstvenim problemima i pomogne korisniku da reaguje pravilno na hronični problem, recimo. Ovo je sve još u teoriji, jer je kompanija za sada napravila prototip koji nije funkcionalan u potpunosti, barem ne još. Ali kompanija planira još uređaja ovog tipa.Walter De Brouwer iz kompanije Scanadu kaže:”Scanadu Scout je prvi od mnogih proizvoda koji će uslediti. U budućnosti vidimo da korisnici sakpuljaju sve svoje zdravstvene podatke i da ih čak dele sa prijateljima putem pametnih telefona. Zašto ne bi koristili pametni telefon i za svoje zdravlje?”.

tricorder

Još jedan proizvod ovog tipa koji je predstavljen na CES-u je Sensor Jacket,  sadrži infracrveni termometar kome ne treba kontakt za merenje temperature.

Zvuk i pogled

Pametni telefoni i dalje prednjače u prodaji nad pojedinačnim kamerama i muzičkim playerima.

Na CES- su predstavljeni dodaci za pametni telefon, koji omogućavaju njegovoj kameri “riblji pogled”, široke uglove i makro sočiva koja poboljšavaju stil fotografija.

Kompanija File Systems pokušava nešto još radikalnije.

Flir ONE dodatak za iPhone daje termalni prikaz svega što se stavi ispred njega.Ova thermal imaging tehnologija se koristila u helikopterima američke armije, a sada je stavljena u kutiju za iPhone.Obećava korisniku drugi pogled na svet kroz njihov iPhone. Flir One ima mogućnost i merenja temperature pojedinačnih objekata sa slike.

Nemačka kompanija Beyerdynamic cilja na ljubitelje dobrog zvuka sa svojim novim A200p pojačalom.

_72166504_beyer

Uređaj se uključuje na micro USB priključak pametnog telefona.Totalno premošćava audio komponentu telefona i ceo proces obrade zvuka preuzima na sebe. A200p ima neverovatnih 135 različitih nivoa jačine zvuka, ali i visoku cenu od oko $300, što ga čini skupljim od dosta telefona.

Pipni me sa strane

Još jedan inovativni proizvod je Canopy’s Sensus App-Enhancing case, koji sadrži senzore koji detektuju pritisak.

Uređaj dozvoljava korisniku da kontroliše pametni telefon dodirom od pozadi ili sa strane i može da detektuje jačinu pritiska. Kompanija planira da isporuči prve primerke uređaja kasnije ove godine, ali za to je potrebna saradnja developera aplikacija za telefone i podrška za ovaj uređaj da bi korisnici mogli da ga koriste na pravi način.

_72167008_sensus

Ako vam treba nešto ekstremnije, Yellow Jacket case pretvara vaš mobilni telefon u električni stun gun iliti tejzer.

Ovaj dodatak za telefon koji služi za samoodbranu isporučuje šok od 650.000 volti i dolazi u više boja uključujući i pink. Ima mogućnost i da puni telefon.

Baterija

Napredak u tehnologiji baterija za telefone je mnogo sporiji od napredka tehnologije samih mobilnih telefona.Mnogi telefoni sada imaju veće ekrane sa većim rezolucijama i više boja,a još ako koristite Bluetooth ili kačite nešto na njega, baterija se brzo istroši.

Nekoliko firmi pokušava da ovaj problem pretvroi u korisnu stvar.

Prong PocketPlug case za telefon dozvoljava da se telefon direktno uključi u strujnu utičnicu u Americi.

_72167007_plug

Na CES-u su predstavljeni  i mnogi dodaci koji dozvoljavaju bežično punjenje telefona.

Najneobičnije, ali i najzanimljivije rešenje dolazi iz firme Power Practical iz Salt Lake City-ija

Kompanija je napravila uređaj pod nazivom Power Pot, koji je u stvari lonac za kuvanje sa ugrađenim električnim termo-generatorom koji u isto vreme kuva vašu hranu, ali i puni vaš telefon. Ne morate da ostanete bez telefona na kampovanju. Da li će neki od većih proizvođača telefona kao što su Samsung ili Apple biti zainteresovani za ovaj proizvod, ostaje da se vidi.

Koji se vama zanimljivi dodatak za pametni telefon dopao najviše?

Izvor: BBC News

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR