Ova mesta Google Earth ne prikazuje

Ova mesta Google Earth ne prikazuje

1282
0
PODELI

Servis Google Earth pokrenut je 2005. godine i od tada nam daje mogućnost da uz samo nekoliko klikova možemo pogledati mesta širom planete na koje gotovo sigurno nećemo kročiti.

Ipak, u toj virtuelnoj šetnji postoje i mesta koje Google Earth ne prikazuje, odnosno koja su zamućena na snimcima, jer su neke države sa kompanijom Google potpisale ugovore u kojima se obavezuju da će određene lokacije biti prikazane zamućeno. To su u glavnom vojni objekti, nuklearna postrojenja, kao i vazduhoplovne baze. Zanimljivo je i da su u početku slike Bele kuće bile cenzurisane.

 

 

 Pogledajte šta se još ne vidi:

Nuklearno postrojenje Markul, Šusklan, Francuska

Ovo je još jedan primer dramatičnog cenzurisanja. Šezdesetih godina prošlog veka pojavile su se glasine da se u vazduhoplovnoj bazi Folkel, koja pripada holandskom Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu, uskladištene nuklearne bombe. To je potvrdio i bivši holandski premijer Rud Lubers 2013. godine.

Kraljevska palata u Amsterdamu

Nekoliko zgrada holandske kraljevske porodice, uključujući i porodičnu rezidenciju, Kraljevsku palatu u Amsterdemu, zamućene su.

Zanimljivo je da se neko potrudio da zamuti svaki pojedinačni piksel duž ivice krova zgrade, umesto da jednostavno zamaskira ceo objekat, kako to Holanđani obično rade.

Čehov, Podmoskovlje Rusija

Ulice grada od 60.000 stanovnika u Podmoskovlju i administrativnog centra Čehovske oblasti savršeno se vide na Gugl Street View, ali ne i ako ih posmatrate iz ptičje perspektive.

Nije poznato da li je reč o posledici kvara na satelitu, ili namernom potezu. Visoka rezolucija snimka znatno manjeg sela Čudinova, samo 5,5 kilometara istočno, predstavlja upadljivi kontrast u odnosu na zamagljen prikaz Čehova.

Navodno, sedište komande Ruskog generalnog štaba iz ratnog perioda, smešteno ispod zemlje, sa Kremljom povezuje podzemna železnica ruske Federalne službe bezbednosti, moskovska linija 2. Da li je to možda razlog zašto grad ne treba da bude vidljiv iz vazduha?

Restorani brze hrane KFC

 

Google Earth je ponekad onemogućen da prikazuje lica ljudi, kako živih, tako i mrtvih. To je slučaj i sa pukovnikom Sandersom, osnivačem lanca restorana brze hrane KFC. Zbog toga je njegov nasmejan lik zamućen na logou svih KFC restorana na svetu.

 

 

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR