Nvidia tvrdi da je njen mobilni čip Tegra K1 bolji od Xbox...

Nvidia tvrdi da je njen mobilni čip Tegra K1 bolji od Xbox 360 i PS3

817
0
PODELI
tegra k1-article_img

Nvidia je predstavila next generation mobilni procesor Tegra K1 na CES-u 2014. u januaru. Tada su se pohvalili da je po njima čip brži i bolji od Xbox 360 i Playstation 3 konzola.

Screen Shot 2014-01-06 at 6.18.21 AM

Tegra K1 je baziran na Nvidia Kepler arhitekturi, istoj onoj upotrebljenoj na poslednjoj seriji Nvidia GeForce grafičkih kartica za desktop računare. Tegra K1 ima 192 CUDA jezgara i podržava DirectX 11 i Open GL 4.4. Biće dostupan u dve verzije, ili kao quad-core 32-bit A15 ARM CPU ili Nvidia 64-bit CPU baziran na Denver CPU arhitekturi koja tek treba da se pojavi.

Nvidia je rekla da 32-bitna verzija treba da se pojavi u prvoj polovini 2014., a 64-bitna u drugoj polovini ove godine. Cene još nisu spominjane.

tegra_k1_versions

Demonstrirajući nove tehnologije u Tegra K1, Nvidia je prikazivala snimke gde se vidi da čip može da odradi efekte kao što su HDR osvetljenje, čestice, rim osvetljenje kao i mogućnost da pokreće novi Unreal Engine 4 grafički engine.

Osnivač Epic Games-a Tim Sweeney je rekao:” Možemo aplikacije koje rade na PC-iju ili konzoli bez problema da pokrenemo na Tegra K1 čipu. Od sada pa nadalje mislim  da će se jaz u performansama između PC high-end gaming računara i mobilnih uređaja sve više smanjivati sve do tačke gde će se teško primećivati razlika između različitih platformi”.

Sweeney je rekao da nije mislio sve dosad, da mobilna tehnologija može dostići ovaj nivo barem još 3 ili 4 godine.

Nisu najavljeni još konkretni uređaji koji će koristiti Tegra K1 čip, ali je Nvidia rekla da očekuje da Tegra K1 bude ugrađen u mnoge buduće modele tableta, pametnih telefona i Android konzola.

Za kraj pogledajte Nvidia Tegra K1 Demo u Unreal Engine 4:

Šta vi mislite o Nvidia Tegra K1 čipu i o napretku mobilnih tehnologija?

Izvor: Gamespot

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR