NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE

3133
0
PODELI
NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_U1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maximizacija Maxwell-a

Autor: Marko Jovanović

 

Da biste izvukli maksimum iz Vaše grafičke kartice, neophodno je da instalirate drajver i dodatni softver. Ovo važi i za Radeon i za GeForce grafičke karte (verovali ili ne, Nvidia još uvek koristi ovaj naziv). Ranije je bio potreban samo drajver, ali su proizvođači grafičkih procesora odlučili da tu priču poteraju malo dalje. Tako je Nvidia razvila GeForce Experience softver, koji olakšava podešavanje i korišćenje grafičke kartice, a uz to donosi i nekoliko novih funkcija.

Danas ćemo pričati upravo o ovom softveru i proverićemo u praksi njegove korisne mogučnosti.

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_U1

N: Opcije i mogućnosti

Da biste mogli da koristite mogućnosti GeForce Experience softvera, morate zadovoljiti određene kriterijume. Svi zahtevi su navedeni u tabelama. Za najbolje gejming iskustvo je ipak poželjno da imate neku od novijih Nvidia grafičkih kartica.

Podržani operativni sistemi: Windows 8.1, 8, 7, Vista,
XP SP3 (podržan update drajvera samo)
RAM: 2GB
Potrebno slobodnog mesta na HDD-u: 20 MB minimalno
Internet konekcija: Da
Displej rezolucija: Bilo koji displej sa rezolucijama od 1024×768 pa
do 3840×2160
Podržani procesori: Intel Pentium G serija, Core 2 Duo, Quad Core i3, i5, i7
AMD Phenom II, Athlon II, Phenom X4, FX

 

GPU Series Update drajvera Optimizacija u igrama Shadowplay i SHIELD
GeForce GTX class GPUs 900, 700, 600, 900M,
 800M, 700M, select 600M Series
Da Da Da
GeForce 700, 600, 500, 400,
GeForce 600M, 500M, 400M
Da Da Ne
GeForce 300, 200, 100, 9, 8,
GeForce 300M, 200M, 100M, 9M, 8M
Da Ne Ne

GeForce Experience softver poseduje četri osnovne funkcije. Svakako da je jedna od njih „menadžovanje“ drajvera, u šta spada instalacija drajvera i kontrola o najsvežijim apdejtima. Dakle, u tabu „Drivers“ ćete naći potrebne opcije za ovu funkciju.

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_001_T

 U sekciji „Games“ se nalaze instalirane igre koje je softver detektovao u sistemu i tu se nalaze opcije za automatsku optimizaciju „na 1 klik“. Tu ćete takođe videti jedan „ključić“, koji služi da ručno podesite željene parametre za optimizaciju podešavanja određene video igre.

 NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_002_T

 Sledeći set opcija se krije pod karticom „My Rig“. Tu ćemo pomenuti interesantnu pod-opciju LED Visualizer, koja Vam omogućava da kontrolišete i konfigurišete LED osvetljenje na Vašoj karti. Ovo naravno važi ukoliko posedujete adekvatnu grafičku karticu, a imaće efekta samo ako Vaše kućište ima providnu stranicu.

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_003_TNVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_008_T

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_005_T

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_004_TNVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_006_TNVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_007_T

 

Sledeći jezičak je posvećen SHIELD tehnologiji, odnosno streamovanju video igara na Vaš SHIELD portabilni uređaj. Esencijalno, koristite Vaš desktop računar za pokretanje video igre, koja se zatim strimuje na bežični, mobilni uređaj sa ekranom, koji služi za igranje. Tu su određeni sistemski zahtevi, koje bi valjalo ispuniti kako bi gejming bio tečan i ugodan. Kako to funkcioniše u praksi smo imali prilike da vidimo na Nvidia konferenciji za medije. Možremo reći da je to zaista lepo radilo bez ikakvog laga, štucanja i drugih problema, koje bismo očekivali u eksploataciji ovakve tehnologije. Jedina mana je dostupnost SHIELD uređaja u Srbiji, odnosno NE-dostupnost.

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_009_T

 Nakon SHIELD-a sledi „Preferences“ tab koji sadrži opcije za podešavanje softvera.

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_010_T NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_011_T

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_012_TNVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_013_T

Poslednja i možda najinteresantnija opcija ima veze sa snimanjem i zove se ShadowPlay. Ovaj deo softvera Vam omogućuje da snimate Vaš gejmplej, što je u zadnje vreme (čitaj:poslednjih godina) postalo veoma popularno na webu. ShadowPlay je po defaultu ugašen, pa ga je potrebno aktivirati u slučaju da želite da ga koristite.

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_014_TNVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_015_T

Tu su sve bitne opcije vezane za način snimanja, kao i to u kom kvalitetu želite da snimate Vaš In-Game video materijal. Postoji opcija koja aktivira mikrofon (potrebno je da imate na računaru jedan), pa možete i da pričate i komentarišete dok igrate. Možete birati da li ćete snimati automatski ili „manualno“, pri čemu se snimanje reguliše preko kombinacije tastera „alt“ i nekog od „F“ tastera. Željene prečice možete konfigurisati po sopstvenom nahođenju. Sve je jednostavno i transparentno prikazano, tako da nećete imati nedoumica oko korištenja ShadowPlay opcije.

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_016_T

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_017_T

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_018_T

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_019_T

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_020_T

Nvidia je otišla korak dalje, pa je omogućila direktno streamovanje, tj. Broadcast-ovanje preko Twitch servisa, koji je integrisan u GeForce Experience softver. Sve što je potrebno jeste da se ulogujete na Vaš Twitch nalog i broadcasting može da počne.

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_021_T

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_022_T 

 N: Test

thief_T

Pri snimanju gejmpleja sa softverom neminovno dolazi do pada FPS-a, odnosno do lošijih performansi tokom igranja. Mi smo ovde uporedili kako se ShadowPlay nosi sa FRAPS-om, koji je jedan od najpopularnijih programa za snimanje. Zatim su tu još i MSI Afterburner i Dxtory. U tabeli su data poređenja rezultata.

1080p

1440p

 ShadowPlay se pokazao da za sada najmanje obara FPS tokom snimanja, što je i više nego odličan rezultat za jedan BETA softver. Postoji i ograničenje u broju frejmova po sekundi, ali je cifra od 60 fps-a sasvim dovoljna za današnje potrebe.

Dxtory ima neuporedivo više opcija za podešavanja, pa čak i kodeke za snimanje možete menjati, što nije slučaj kod ShadowPlay-a. Tu se treba igrati i detaljno proučiti koja podešavanja Vama najviše odgovaraju.

Besplatna verzija FRAPS-a će Vam dozvoliti snimanje videa u trajanju od svega 30 sekundi, što i nije baš upotrebljivo, pa ćete biti prinuđeni da kupite softver koji košta ne baš zanemarljivih 37$.

MSI Afterburner je besplatan, a iako nema puno opcija za podešavanje, daje interesantnu mogućnost da video snimate i do 150 frejmova u sekundi. Ovo će za posledicu imati da generisani video fajl bude znatno veći. U svakom slučaju, pokazalo se da MSI AB ume solidno da obori FPS, ali je na kraju „šampion“ u zahtevnosti i krađi resursa bio FRAPS.

N: Utisci i par reči za kraj

Instalacija i korišćenje GeForce Experience softvera je vrlo jednostavno i bezbolno. Nismo primetili nikakve bagove i probleme, a sve je organizovano pregledno i smisleno. Kada se pojavi nova verzija drajvera, aplikacija će Vas obavestiti o tome i ponuditi da skinete novi drajver. Možete podesiti da se ovaj proces obavlja automatski i bez uznemiravanja, pri čemu će se drajver sam skinuti i instalirati. Ovo može biti nezgodno ako Vam se desi za vreme igranja neke igre, jer može usporiti brzinu internet konekcije, a i sama instalacija novog video drajvera je praćena sa nekoliko „crnih ekrana“ (normalna pojava kod instalacije video drajvera). Ovo pominjemo čisto da ne biste pomislili da nešto nije uredu sa Vašim računarom.

ShadowPlay je u prošlosti imao nekoliko problema. Jedna od pritužbi se odnosila da neće da se upali, tj. startuje. Rešenje za ovo je da restartujete Nvidia Streamer servis, koji ćete naći u listi servisa Windows operativnog sistema. Mi ovaj problem nismo imali. U okviru Thief igre koju smo benčovali za poređenje, potrebno je čekirati i kućicu exclusive fullscreen (po defaultu nije čekirana), inače u protivnom nećete moći da snimate in-game video.

 ShadowPlay funkcija je još uvek u BETA fazi. Podešavanja nisu u sitna crevca kao kod nekih drugih aplikacija (dxtory), ali rade sasvim zadovoljavajući posao i to bez prevelikog uticaja na igrivost. Pad FPS je toliko malo izražen, da možemo reći da je zanemarljiv. Veličina krajnjeg fajla zavisi od kvaliteta snimanja koji podesite. Okvirno, 2 minuta 1080p, 60fps u najvišem kvalitetu zauzme oko 500-600 MB prostora.

Sveukupno gledano, čini se da moderni računar sa Nvidia grafičkom kartom danas ne možemo da zamislimo bez GeForce Experience softvera.

NVIDIA_GEFORCE_EXPERIENCE_award

Autor: Marko Jovanović

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR