NSA je imala špijune u World of Warcraft i drugim igrama

NSA je imala špijune u World of Warcraft i drugim igrama

1432
0
PODELI
World of Warcraft

The Guardian je objavio da je američki NSA (National Security Agency) koristila igre kao što je World of Warcraft i Microsoftovu Xbox Live mrežu za špijuniranje.

Nije samo NSA radila ovo, izgleda i da je britanska obaveštajna agencija GCHQ (Government Communications Headquarters) takođe učestovovala u špijuniranju igrača, a korišćene su i mnoge druge igre kao na primer Second Life.

NSA je videla u igrama i drugim online gaming zajednicama “mete sa bogatom mrežom komunikacije“, a NSA je imala mogućnost da prikuplja infomacije na masivnom nivou iz Xbox Live mreže Miscrosofta. Deo procurelog izveštaja možete videti u nastavku teksta.

wow

Ako se iskoriste na pravi način, igre mogu da budu izvor ogromne količine korisnih informacija, barem prema NSA dokumentu. Mogu da budu korišćenje kao prozor za hakerske napade, da se izgradi kompletna slika društvenih mreža ljudi kroz njihove “liste prijatelja i aktivnosti”, da se prilazi ljudima putem infiltriranih agenata i da se prikupe podaci za identifikovanje mete (kao što su slike sa profila), geografska lokacija, i kolekcija svih komunikacija neke osobe.

Mogućnost da se izvuku komunikacije iz chat kanala u igrama bi bila neophodna, dalje navodi NSA izveštaj, zbog potencijala za anonimnu komunikaciju. U igri Second Life je bilo moguće slati anonimne tekst poruke,a bilo je planirano uvođenje glasovnih poziva, dok su bilbordi sa informacijama u igri mogli biti korišćeni da se dele informacije o web adresama terorističkih foruma.

Ako želite da vise saznate o ovome možete pročitati ceo članak u The Guardian. LINK

Ovo stvarno otvara mogućnost za veliku zabrinutost o pitanju privatnosti, jer je NSA na ovaj način bukvalno mogla da prikupi informacije o bilo kojoj osobi.

Šta vi mislite o NSA špijuniranju kroz igre?

Izvor: The Guardian

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR