Novi providni solarni paneli bi mogli napajati telefone

Novi providni solarni paneli bi mogli napajati telefone

1521
0
PODELI

Ideja o kompletno transparentnom solarnom panelu je uvek bio samo san. Tako revolucionarna tehnologija bi mogla da pretvori prozore u generatore struje i omogući pravljenje telefona sa punjivim staklima za ekrane. E takav san bi uskoro mogao postati realnost!

Breaker

Tim istraživača na Univerzitetu u Mičigenu je razvio kompletno transparentan sakupljač solarne energije. Trandicionalni solarni paneli sakupljaju svetlosnu energiju sunca koristeći tamne silikonske ćelije i konverzuju u elektricitet koristeći fotonaponski efekat, solarni koncentratori fokusiraju sunčevu energiju na toplotni konvertor koji pravi električnu energiju. U slučaju ove nove tehnologije, materijal nalik na plastiku provodi specifične talasne dužine sunčeve svetlosti do fotonaponskih solarnih ćelija na ivicama panela.

Transparentni solarni paneli 01

“Zato što materijali ne upijaju ili emituju vidljivu svetlost, oni izgledaju veoma providno ljudskom oku”, izjavio je Ričar Lunt, koji predvodi tim naučnika.

Naučnici su već napravili delimično transparentne solarne ćelije i ranije, ali postojaće cristalno čistih solarnih ćelija otvara neke potpuno nove i uzbudljive mogućnosti.

Transparentni solarni paneli 02

“Ovakvi paneli se mogu koristiti na visokim zgradama sa puno prozora ili bilo kakvom mobilnom uređaju koji zahteva visok kvalitet izrade, poput telefona ili elektronskog čitača”, navodi Lunt. “Cilj je da napravimo površine koje prikupljaju Sunčevu energiju, a da vi čak i ne znate da to one rade.”

 

Izgleda da je budućnost bliže nego što smo mislili.

 

Izvor: Gizmodo

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR