Novi ARM procesor donosi podršku za 4K

Novi ARM procesor donosi podršku za 4K

772
0
PODELI

U poslednje vreme popularnost 4K rezolucije na TV i računarima raste, a to će se uskoro preneti i na telefone zahvaljujući kompaniji ARM.

Breaker

Kompanija ARM je upravo predstavila Cortex-A72, referentni dizajn za procesor koji obećava veliko unapređenje sirove snage, pogotovu kada je grafička karta u pitanju. Zahvaljujući unapređenjima i optimizaciji proizvodnog procesa u 16 nanometara, 30 procenata bržoj memoriji i 80 procenata bržem grafičkom čipu (Mali-T880), Cortex-A72 će biti oko 3.5 puta snažniji od prethodnog Cortex-A15. To znači da će performanse biti dovoljno visoke da snima 4K video u izuzetno fluidnih 120 frejmova po sekundi, dok većina trenutnih pametnih telefona uspeva da u najboljem slučaju izvuče 30 frejmova po sekundi.  Cortex-A72 bi trebao da omogući i igranje igara sa grafikom nalik onoj na konzolama, a tu je i obećanje da više neće biti potrebno da se prevođenje za Google Now obavlja na udaljenom serveru, već će se odmah obrađivati na samom uređaju.

ARM Cortex-A72

Dizajn procesora će se odraziti i na ostatak ploče, tako da će koristiti 75% manje energije u odnosu na A15 kada pruža iste perforamsne, dok će grafički čip koristiti 40% manje energije. Kao što se i očekivalo, novi procesor koristi proverenu ARM-ovu big.LITTLE arhitekturu i ima podršku za 64-bita.

Iako su se kompanije poput Huawei, MediaTek i Rockchip već prijavile da će proizvoditi procesore zasnovane na Cortex-A72 arhitekturi, prvi procesori će biti dostupni tek tokom 2016. godine.

 

 

Izvor: Engadget

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR