Novi Android ransomware, zahteva plaćanje iTunes gift kodovima

Novi Android ransomware, zahteva plaćanje iTunes gift kodovima

889
0
PODELI

Novi ransomware virus koristi rupu u internet pregledaču kod starijih Android uređaja i ubacuje maliciozan kada korisnik pregleda određeni web sajt za odrasle (još uvek nije otkriveno koji). Kada ubaci maliciozan kod, preti korisniku na brojne načine da plati otkup od 200 dolara u iTunes gift kodovima!

Breaker

Time što koristi iTunes gift kodove za otkup, izbegava se ostavljanje bilo kakvog traga. Pretpostavlja se da se onda ti kodovi prodaju drugim kupcima koji ništa ne sumnjaju.

Prema ekspertima u BlueCoat, Android uređaj biva zaražen preko “Cyber.Police” malvera tako što samo poseti web sajt za odrasle. Ne instalira se nikakva aplikacija, već maliciozan kod koristi rupu u Android 4.0-4.3 (ICS i Jelly Bean), a  sumnja se da su i Android 4.4 (KitKat) uređaji podložni ovoj zarazi.

Android Ransomware

Kada se ransomware uvuče u Android uređaj, on izbacuje brojne pop-apove koji obaveštavaju korisnika da je uređaj “blokiran” od strane nadležnih organa i da se situacija može rešiti isključivo plaćanjem u iTunes gift kodovima (u vrednosti od 200 dolara).

BlueCoat navodi i da ovaj virus:

Ubija sve druge aplikacije, sprečava druge aplikacije da se pokrenu ili zaustave ransomware, postavlja se da bude na prvom mestu prilikom pokretanja uređaja, beleži profil uređaja i direktno komunicira sa serverom za slanje komandi.

Oni koji su zaraženi ovim malverom, na svu sreću, problem mogu da reše fabričkim resetom. BlueCoat preporučuje da se redovno radi bekap podataka na memorijsku karticu uređaja ili računar, kako bi se izbegao gubitak podataka ako dođe do zaraze. Ili… prosto nemojte posećivati web sajtove za odrasle sa Android mobilnog telefona ili tableta. 🙂

 

 

Izvor: PhoneArena

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR