Nove Li-Ion baterije pune se 70% za 2 minuta

Nove Li-Ion baterije pune se 70% za 2 minuta

1356
0
PODELI

Tim istraživača iz Singapura je razvio sledeću generaciju Litijum-ion baterija koja se može puniti do 70 procenata za samo 2 minuta. To znači da bi električno vozilo moglo biti napunjeno za samo 15 minuta. Najbolje od svega je što ovakva baterija može trajati preko 20 godina!

Breaker

Normalno je biti skeptičan kada je nova tehnologija za izradu baterija u pitanju, ali postoji nešto što ipak daje veru u ovaj projekat. Ova nova baterija nije sasvim nova, već predstavlja poboljšanje postojeće Litijum-ion tehnologije za izradu baterija.

Ključna stvar je struktura baterije. Umesto korišćenja grafita za pravljenje anode kod Li-ion baterije, nova tehnologija koristi jeftini titanijum dioksid gel, isti materijal koji se koristi u kremama za sunčanje kako bi upijao UV zrake. Naučnici su pronašli način da ovu supstancu iskoriste za nanostrukture koje ubrzavaju proces punjenja baterije. Ova “jednostavna” inovacija čini da se nove Litijum-Ion baterije pune 20 puta brže i traju 20 puta duže!

Baterija punjenje

“Pomoću naše nanotehnologije, električna vozila mogla bi  značajno da uvećaju svoj domet sa samo 5 minuta punjenja, koliko traje i punjenje automobila benzinom”, izjavio je profesor Čen Ksaidong sa Tehnološkog Univerziteta. Zamislite samo šta bi to značilo za vaš pametni telefon.

Istraživači su rekli da će se nova tehnologija naći na tržištu za samo dve godine.

 

Mi jedva čekamo, a vi?

 

 

Izvor: Gizmodo

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR