Nova kaciga će pomoći vatrogascima u borbi protiv požara

Nova kaciga će pomoći vatrogascima u borbi protiv požara

1672
4
PODELI

Kada vatrogasci treba da uđu u zapaljenu zgradu, dobar deo posla i dalje uključuje slepo opipavanje okoline kroz gusta toksična isparenja kako bi pronašli one koji su zarobljeni unutra. Ipak, novi dizajn kacige bi jednog dana mogao da da vatrogascima sposobnost da vide kroz dim i čuju bolje.

Breaker

Pod nazivom C-Thru, ovaj koncept kaciga-vizir-respirator nudi brojne mogućnosti onome ko je nosi – poput termalnih senzora i uređaja za komunikaciju. Vatrogasac, umesto da puzi kroz dim i povremeno proverava ručnim termalnim senzorom, moći će da stavi C-Thru kacigu i razgleda okolinu super vidom.

Predator Helmet

Kaciga bi bežično slala video i ostale parametre okoline na klaud servis koji se bavi obradom tih podataka, a onda bi se obrađene informacije slale svim članovima tima i prikazale na njihov HUD vizir kako bi pružile uvid u njihovu okolinu. Ovo bi omogućilo da vatrogascu ruke budu stalno slobodne kako bi ih koristio za spašavanje ljudi. Takođe, snimljeni video podaci bi se mogli snimiti za proučavanje i trening – a možda čak i za dokaz u slučaju tužbe.

C-Thru će imati i funkciju za poništavanje šuma okoline, pa bi mogla da utiša krckanje građevine u plamenu i omogući vatrogascima da osluškuju vapaje upomoć. Ovo bi moglo osloboditi i vatrogasce od vikanja na voki-toki kako bi ih čuli ostali članovi tima. A pošto je ceo sistem integrisan u samu kacigu, lak je za nošenje poput trenutnih regularnih kaciga.

Predator Helmet 01

Sa svime ovim na raspolaganju, borba sa požarima bi vatrogascima bila mnogo lakša i sigurnija.

 

Izvor: Gizmodo

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR