Nokia ipak pravi telefon sa Android OS

Nokia ipak pravi telefon sa Android OS

752
0
PODELI
Nokia Android

Kada je Microsoft u septembru objavio da kupuje kompaniju Nokia, mnogi Android fanovi su bili razočarani, jer nikada neće dobiti Nokia telefon koji koristi Android operativni sistem. Ali sudeći po procurelim informacijama, novi Nokia telefon će pokretati Google-ov Android OS!

Breaker

Telefon nosi kodno ime “Normandy”, iako će skoro sigurno u finalnom obliku imati prefiks “Lumia” ukoliko bude izašao. Evleaks je još krajem novembra objavio fotografiju telefona, koju su mnogi ignorisali zbog toga što je Microsoft bio u procesu kupovine Nokije. Evleaks je tada spekulisao da će biti u grupi Asha, Nokijinoj liniji povoljnih pametnih telefona koji koriste S40 operativni sistem. 

Nokia Normandy Evleaks

 

 

The Verge kaže da je više anonimnih izvora izjavilo da Normandy zaista koristi Android. Iako je uređaj planiran i dizajniran pre nego što je Microsoft otpočeo sa akvizicijom, barem jedan insajder kaže da će projekat biti završen i da će se telefon naći u prodaji i to “što je pre moguće”.

Ali nemojte se previše radovati, Asha serija telefona, u koju će verovatno Normandy biti smešten, su dizajnirani kao telefoni niske klase i većini fale osnovne funkcije pametnih telefona poput GPS-a ili 3G-a. Druga obeshrabrujuća stavka je da Verge kaže da će Android sistem na Normandy biti žestoko prepravljen, nalik na FireOS koji se može naći na Amazon Kindle tabletima. Šansa da će imati neki uticaj na tržište, ili da će posedovati Google Play Store, je vrlo niska.

Tu je i mogućnost da će Microsoft ubiti projekat Normandy pre nego što bude izašao 2014. godine. Microsoft-Nokia sporazum je odobren pre nedelju dana od strane važnih pravnih organa u Americi i Evropi, ali dok preuzimanje nije kompletno završeno, Microsoft i dalje ne može uticati na odluke kompanije Nokia. Preuzimanje je sigurna stvar, ali će biti potrebno barem još par meseci dok Microsoft ne preuzme kontrolu nad Nokijom.

Nadamo se da će Nokia Normandy biti pušten u prodaju na vreme i da će imati šta da pokaže, ali se, takođe, nadamo da se neće ponoviti ista situacija kao sa Nokia N9 modelom gde je Nokia pustila u prodaju MeeGo telefon bez neke podrške.

 

Izvor: AndroidPolice

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR