Nikon D5300 uskoro stiže!

Nikon D5300 uskoro stiže!

1226
0
PODELI

Nikon danas najavljuje D5300, prvi D-SLR fotoaparat DX formata sa ugrađenom mogućnošću Wi-Fi povezivanja i GPS-om.

Optimizovan i modernizovan, D5300 predstavlja D-SLR fotoaparat namenjen onima koji žele da ozbiljnije zakorače u magični svet fotografije. Kao prvi D-SLR fotoaparat kompanije Nikon koji poseduje ugrađeni Wi-Fi modul, ovaj model nudi fantastičnu mogućnost snimanja i deljenja fotografija prepunih magičnih detalja. Inovativni CMOS senzor od 24,2 megapiksela u DX formatu namenski je dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera (OLPF) tako da se i najfiniji detalji i teksture mogu zabeležiti sa zadivljujućom oštrinom. Fotografije su odmah spremne za deljenje pomoću ugrađene funkcije za Wi-Fi povezivanje, koja povezuje fotoaparat direktno sa pametnim telefonom ili tabletom, a GPS funkcija dodaje geografske oznake na fotografije u samom fotoaparatu. Nikon D5300 će oživeti vaše kreativne ideje upečatljivom jasnoćom.

Marina Gurević, menadžer proizvoda za korisničke D-SLR fotoaparate u kompaniji Nikon Europe, izjavila je: „Model D5300 je sjajan fotoaparat za kreativne, društveno aktivne osobe koje žele da podele svoju kreativnost kroz visokokvalitetne fotografije. Uz ugrađenu mogućnost Wi-Fi povezivanja i GPS modul, kao i uz impresivan skup funkcija koji obuhvata osetljivost na svetlo do ISO 12.800 i novi moćni program za obradu slike, EXPEED 4, ovaj fotoaparat podiže nivo kvaliteta fotogarfija koje delite. Osim toga, zadovoljstvo je koristiti ga, zahvaljujući njegovom velikom  pokretnom ekranu visoke rezolucije.“

Ugrađeni Wi-Fi

Nikon D5300 je prvi D-SLR fotoaparat komapnije Nikon koji je opremljen ugrađenom mogućnošću Wi-Fi povezivanja. Fotografije se mogu poslati direktno sa fotoaparata na bilo koji iOS™ ili Android™ pametni uređaj1, spremne za jednostavno slanje na društvene mreže kao što su Facebook, Instagram ili Twitter. Impresivnim kvalitetom fotografija, privući ćete pažnju i približiti porodici i prijateljima vaš magični fotografski svet. Funkcija Wi-Fi povezivanja omogućava daljinsku kontrolu fotoaparata pomoću povezanog pametnog uređaja, kao i prikaz scene koju fotografišete na ekranu pametnog uređaja. Kombinovanje ove funkcije sa delimično pokretnim monitorom fotoaparata otvara prostor za bezbrojne kreativne mogućnosti!

Ugrađeni GPS

Uz jednostavan način postavljanja geografskih oznaka na fotografije, bez upotrebe eksternih adaptera, funkcija GPS priprema vaše fotografije sa putovanja za deljenje upisivanjem informacija o lokaciji kao što su geografska širina i dužina i nadmorska visina u EXIF datoteku. Vaše fotografije sa putovanja će sada biti bogatije informacijama, a kako funkcija GPS evidencije radi čak i kada je fotoaparat isključen, možete pratiti svoju rutu čak i kada ne fotografišete2. Softver ViewNX 2 kompanije Nikon može da vam pomogne da napravite zadivljujuće mape putovanja koje možete da prikažete kroz uslugu NIKON IMAGE SPACE ili na nekoj drugoj društvenoj mreži ili veb sajtu za deljenje fotografija koji podržava GPS, kao što je Flickr.

D5300_2

Neverovatan kvalitet slike

 Srž modela D5300 predstavlja CMOS senzor od 24,2 megapiksela u DX formatu koji omogućava snimanje fotografija prepunih detalja. Dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera (OLPF), ovaj inovativni senzor u najvećoj mogućoj meri iskorišćava svaki megapiksel, kako bi se vernije prikazalo ono što objektiv vidi. Teksture finih detalja kao što su kosa ili perje savršeno su snimljene, a slike su nabijene jasnoćom kada se fotografišu NIKKOR objektivima.

Visoka ISO osetljivost na svetlo (do 12.800, proširivo do ekvivalenta za 25.600) udružena  sa moćnim novim EXPEED 4 programom za obradu slike, obezbeđuje još jasnije fotografije i video zapise u uslovima slabog osvetljenja. Neverovatno precizan senzor za RGB merenje od 2.016 piksela šalje podatke u sistem za prepoznavanje scene, čime se obezbeđuje optimalna automatska ekspozicija, AF i automatski balans bele te tako dobija najbolji mogući kvalitet zapisa. Brzi pokreti ili izrazi mogu da se zabeleže u pravom trenutku, zahvaljujući brzinama kontinualnog fotografisanja i do 5 frejmova u sekundi, a fokus ostaje savršen uz pomoć inteligentnog AF sistema od 39 tačaka, koji se može pohvaliti sa devet unakrsnih senzora u središtu kadra, čime se dobija neverovatna preciznost.

Sveža perspektiva

Osmišljen tako da vas podstakne da pronađete sopstveni ugao fotografisanja, svestrani model D5300 je u potpunosti spreman da pomogne u stvaranju interesantnih i inspirativnih fotografija. Veliki LCD monitor od 8,1 cm (3,2 inča) sa širokim uglom gledanja i visokom rezolucijom od 1.037.000 tačaka nudi vrhunsku slobodu snimanja jedinstvenih snimaka, uključujući i sjajne autoportrete, iz bilo kog ugla. Jednostavno preklopite, nagnite ili okrenite monitor da biste istražili nove perspektive i dodajte kreativni element svojim fotografijama ili  filmovima.

Uživajte u optimalnim rezultatima u uslovima visokog kontrasta sa režimom HDR (High dynamic range) ili brzo napravite savršene snimke u različitim situacijama uz pomoć jednog od 16 režima scene. Kada želite da istražite različite ideje, prepustite se svojoj kreativnosti sa nizom specijalnih efekata za fotografije i filmove: pobudite određeno raspoloženje izolovanjem pojedinih boja ili kreirajte retro izgled i stil sa efektom „Toy Camera“ (efekat jednostavnog fotoaparata).

D5300_3 

Inspirativni Full HD filmovi

Za one koji svoju kreativnu viziju žele da prenesu na video snimke, funkcija D-Movie modela D5300 snima glatke Full HD video sekvence sa finim detaljima uz broj snimaka u sekundi koji se kreće i do 50p/60p. Uz vrhunske performanse i oštar fokus koji je ključan za HD video snimke, fotoaparat započinje snimanje jednostavnim pritiskom na namensko dugme za snimanje video zapisa. Kontinualni autofokus živog prikaza slike zadržava oštrinu subjekta, čak i prilikom brzih pokreta, a vi možete da se opustite i prepustite fotoaparatu da ga prati uz pomoć AF sa praćenjem objekta ili AF sa prioritetom lica. Zahvaljujući ugrađenom stereo mikrofonu fotoaparata i kompatibilnosti sa Nikon spoljnim stereo mikrofonom ME-1, veoma se jednostavno snimaju segmenti filma sa kristalno jasnim zvukom. A kada je u pitanju deljenje vaših najnovijih kreacija, HDMI izlaz omogućava povezivanje fotoaparata direktno sa HDTV ekranom tako da možete da uživate u svojim filmovima i fotografijama u izvanrednoj visokoj definiciji.

Inteligentan dizajn

Uz telo koje je još manje i lakše od prethodnog modela (D5200) i većim delimično pokretnim LCD monitorom, fotografisanje modelom D5300 predstavlja pravo uživanje. Dostupan u crnoj, crvenoj i sivoj boji, izuzetno lagane izrade (telo je teško samo 480 g bez baterija i memorijske kartice), ovaj sjajan fotoaparat je odličan za putovanja. Veliki LCD monitor visoke rezolucije omogućava vam da vidite svaki detalj na svojim fotografijama i filmovima, a možete i da prilagodite osvetljenost monitora da biste dobili jasniju sliku na ekranu kada fotografišete pod jakim svetlom ili u tamnom okruženju. Novodizajnirano pentaogledalo povećava uvećanje tražila na približno 0,82x, čime se još više olakšava precizno kadriranje snimaka.

D5300_4

NIKKOR, Speedlight i kompatibilnost sa sistemom

Jedna od najvećih prednosti modela D5300 je kompatibilnost sa širokim spektrom NIKKOR objektiva i moćnom sistemskom dodatnom opremom. Nikon D5300 je kompatibilan sa celom paletom objektiva DX formata. Od kompaktnih zumova koji su savršeni za opštu primenu ili putovanja do brzih objektiva sa fiksnom žižnom daljinom koji vam omogućavaju predivno zamućenje pozadine, te širokougaonih i mikro objektiva, postoji objektiv za svaku situaciju. Bez obzira na to koji izaberete, uživaćete u preciznosti i fleksibilnosti i najbolje iskoristiti mogućnosti ovog fotoaparata sa rezolucijom od 24,2 megapiksela za snimanje fotografija živih boja i upečatljivog kontrasta ili eksperimentisanje sa kinematografskim efektima prilikom snimanja filmova. Pored objektiva, Nikon Speedlight blicevi kao što su SB-400 i SB-700 otvaraju mogućnosti da budete kreativni sa svetlom, a opcionalni uređaji za bežičnu daljinsku kontrolu kao što su WR-R10 i WR-T10 omogućavaju vam da kontrolišete ključne funkcije fotoaparata sa daljine, čak i kada postoje prepreke između vas i fotoaparata.

 

Pregled ključnih karakteristika

 • Ugrađeni Wi-Fi i GPS
 • Senzor DX formata sa 24,2 megapiksela, bez OLPF-a
 • Vrhunske performanse u uslovima slabog svetla sa ISO 100–12.800 (proširivo do ekvivalenta za 25.600)
 • Brz i moćan program za obradu slike EXPEED 4
 • AF sistem u 39 tačaka sa devet unakrsnih senzora u središtu kadra
 • RGB senzor za merenje od 2.016 piksela sa sistemom za prepoznavanje scene kompanije Nikon
 • Kontinualno fotografisanje od 5 fps
 • Veliki delimično pokretni monitor: 8,1 cm (3,2 inča) LCD monitor sa širokim uglom gledanja i visokom rezolucijom od 1.037.000 tačaka
 • Full HD filmovi sa 1080/50/60p
 • Podržan HDMI izlaz
 • Ugrađen stereo mikrofon i kompatibilnost sa eksternim stereo mikrofonom ME-1 kompanije Nikon.
 • HDR i aktivni D-Lighting
 • Specijalni efekti za fotografije i filmove
 • 16 režima scena
 • Tražilo sa povećanim uvećanjem (približno 0,82x) pomoću novodizajniranog pentaogledala
 • Malo, lagano telo: Približno 125×98,0×76,0 mm. Težina je samo 480 g (bez baterije i memorijske kartice)
 • Stabilan rukohvat za bezbedno rukovanje
 • Poboljšan grafički korisnički interfejs sa jasnijim menijima
 • Izbor od tri boje tela: crna, crvena i siva
 • Proširivi sistem: Kompatibilan sa celom paletom NIKKOR objektiva DX formata i određenim Nikon Speedlight blicevima
 • Kompatibilan sa bežičnim daljinskim kontrolerima WR-R10/WR-T10

 

1 Da biste pripremili svoj pametan uređaj da primi fotografije, jednostavno besplatno preuzmite uslužni program Wireless Mobile Utility. Uslužni program Wireless Mobile Utility kompatibilan je sa iOS™ i Android™ pametnim uređajima i može se preuzeti na pametni uređaj sa usluga Google Play™ i Apple App Store™. Android, Google, Google Play, YouTube i ostale oznake su žigovi kompanije Google Inc.

 2 Kompatibilnost se razlikuje u zavisnosti od zemlje.

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR