Naučnici sa Penn State univerziteta su blizu kreiranju kompjutera koji funkcioniše kao...

Naučnici sa Penn State univerziteta su blizu kreiranju kompjutera koji funkcioniše kao ljudski mozak

811
0
PODELI
human_brain-100034051-gallery

Naučnici sa Penn State univerziteta u Americi su napravili novi tip kompjuterskog čipa koji može biti ključ u kreiranju kompjutera koji funkcionišu kao ljudski mozak. Ovakvi računari bi bili u stanju da rešavaju kompleksne probleme, a da troše samo delić energije koji troše današnji kompjuterski čipovi. Naučnici sa Penn State-a kažu da ovi novi čpovi sadrže nešto što zovu “wacky oxide” (“ludi (otkačeni) oksid”), koji oscilira na određenoj frekvenciji i sinhronizuje se sa okolnim “wacky” čipovima. Ovaj proces podseća na to kako neuroni u ljudskom mozgu često funkcionišu sinhrono.

Ovo istraživanje se bazira na ideji da ako imate više skupova oscilirajućih elemenata, svaki od ovih oblasti sa elementima će oscilirati na određen način, zavisno od podataka koji se nalaze u njima. Ako se u nekoj drugoj oblasti nađu slični podaci kao u prvoj,  onda će ova dva skupa elemenata početi međusobno da se sinhronizuju i jedan deo ove sinhronizacije se može pročitati.

Ovi čipovi ne funkcionišu po principu matematičke Boolean logike, a mogu da izvršavaju ogromne kompleksne zadatke, dok pri tom troše minimalno energije. Razvoj neuromorphic kompjutera i istraživanje u toj oblasti je veoma dobio na intenzitetu u poslednjih nekoliko godina i samo će se još više povećavati. Cilj je da se naprave mali kompjuteri i roboti koji imaju nivo inteligencije blizak ljudima.

Ovaj kompjuterski čip kreiran od strane naučnika istraživača na Penn State univerzitetu je samo prvi korak ka tome.

Više informacija o ovom tipu istraživanja možete naći OVDE.

Da li je po vama ovo dobra stvar ili ne?

Izvor: Fudzilla

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR