Naučnici mišu ugradili lažna sećanja!

Naučnici mišu ugradili lažna sećanja!

791
0
PODELI

Naučnici Tehnološkog instituta u Masačusecu uspeli su da mišu u mozak ugrade sećanja, koja to stvorenje ranije nije imalo. Zahvaljujući ovom poduhvati miš je počeo da se plaši određenih situacija koje je iskusio ranije, a koje se ustvari nisu desile. Naučnici su ovaj eksperiment nazvali “Incepting”, po ugledu na film “Inception”, mada sadržaj filma ili bilo šta vezano za njega nema veze sa ovim eksperimentom.

Eksperiment je obuhvatio dve zone, koje je miš trebalo da istraži. U “Zoni B” u pod kojim se miš kretao bili su ugrađeni odašiljači, koji su emitovali kratke električne šokove. Naučnici su nakon posete miša ovom polju modifikovali njegova sećanja, tako da se ona sjedine sa sećanjima iz “Zone A” u kojoj nije bilo električnih šokova. Ovo je postignuto kroz proces modifikacije sećanja, koja se naziva optogentika.

Na osnovu uspešnog optogenetičkog procesa miš više nije hteo da se kreće kroz Zonu A, plašeći se elektro šokova, iako se oni, zapravo nalaze u Zoni B. Naučnici su uspeli, na osnovu uspešnih modifikacija električnog nervnog impulsa, koji stižu u neurone, da zavaraju sećanja miša i “obogate ga za iskustvo koja nikada nije imao”.

Naučnici ovog instituta imaju nekoliko miševa, koji već imaju gomilu sećanja na situacije koje se nikada nisu dogodile. Ipak, i na sreću, eksperimenti ovog tipa još uvek nisu pogodni za testiranje na ljudima.

Ukoliko vas zanimaju dodatne informacije o istražvanju i optogenetici, magazin Science je saznao sve detalje.

U budućnosti ćemo mnogo teže verovati sećanjima, nego što je to sada slučaj, zar ne mislite?!

Izvor Mondo

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR