Naučnici izumeli ‘tečnu žicu’, nalik na paukovu svilu

Naučnici izumeli ‘tečnu žicu’, nalik na paukovu svilu

Prirodom inspirisana vlakna mogu imati široku primenu.

1758
0
PODELI

Svojstva paukove svile koja je čine tako zanimljivom su ujedno i razlog zašto se teško rekreira u laboratoriji, ali tim istraživača sada smatra da je razbio jednu zagonetku u vezi sa paukovom svilom – kako ostaje nategnuta čak i kada se rastegne i vrati u prvobitan položaj?

Prema novom radu koji je objavljen u PNAS žurnalu, to ej zato što male kapljice “tečnog lepka” koje prekrivaju paukovu svilu ujedno reaguju kao klupko koje privlači opuštena vlakna, čineći da ona ne vise. Time se stvara fin balans između elastičnosti i napetosti površine svile.  Zahvaljujući tome kao inspiraciji, istraživači sa Oxford Univerziteta i Univerziteta Pierre et Marie Curie uspeli su da rekonstruišu tehniku koristeći plastična vlakna premazana kapljicama ulja.

Prema vođi tima, Dr. Herve Elettro, sintetička paukova svila, koju su nazvali “tečna žica”, mogla bi da bude izuzetno korisna u proizvodnji materijala, inženjerstvu i medicini.

“Naša biološki inspirisana vlakna se mogu proizvoditi od, takoreći, bilo kojih komponenti”, napisao je Elettro. “Ova nova zapažanja mogla bi da dovedu do široke primene, poput mikroproizvodnje kompleksnih struktura, reverzibilnih mikro-motora i samo-zatežućih rastegljivih sistema.”

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR