Nasilne video igre smiruju nasilnu decu

Nasilne video igre smiruju nasilnu decu

697
0
PODELI
violentkids_copy1

Nova studija nije pronašla dokaze da nasilne video igre pospešuju nasilno ponašanje kod dece i omladine sa već psihološki izraženom sklonošću za nasilje.

Christopher Ferguson sa Stetson univerziteta i nezavisni istraživač Cheryl Olson iz Amerike u studiji objavljenoj u “Springer’s Journal of Youth and Adolescence”(Springerov dnevnik o omladini i adolescenciji) tvrde da se  nasilne video igre kao što su: Mortal Kombat, Halo i GTA ne ponašaju kao okidači za nasilje.

Važilo je mišljenje da bi tinejdžeri sa simptomima depresije ili sindroma smanjenja pažnje (ADD –  Atention deficit disorder) mogli da postanu delikventi i nasilnici, ali je ova studija pokazala da je igranje nasilnih video igara imala blag smirujuči efekat na omladinu sa ADD sindromomom i smanjilo njihovo nasilničko ponašanje.

Ferguson i Olson su proučavali 377 američke dece prosečnog uzrasta od 13 godina, iz različitih etničkih grupa, koji su imali izražene simptome ADD ili depresije.Deca su bila deo većeg projekta finansiranog od strane države koji poručava efekte nasilja u video igrama na omladinu.

Neverovatno je da se neko nije ranije setio ovoga.Stari Rimljani su još bili zaključili da ako se ljudi izlože nasilju u gladijatorskim arenama, da će biti manje skloni pobuni, pa su bogatiji sponzorisali igre da bi smanjili mogućnost da budu opljačkani.

Nasilne video igre dakle, imaju pozitivan efekat na nasilnu decu. Iznenađujuće ili ne? Ja mislim da nije.

Izvor: Fudzilla

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR