NASA kontroliše robote pomoću Kinecta i Oculus Rifta

NASA kontroliše robote pomoću Kinecta i Oculus Rifta

704
0
PODELI
2411262-nasakinect

Kinect i Oculus Rift se ne moraju koristiti samo u igrama. NASA, odnosno njen odeljak The Human Interfaces Division (Odeljenje za ljudske intefejse) u NASA laboratorji u Pasadeni u Kaliforniji je objavilo video snimak gde se Kinect i Oculus Rift koriste za kontrolu robotske ruke. Pogledajte:

NASA je još izjavila: “Koristeći novi Xbox One Kinect senzor mogli smo da manipulišemo rukom JACO robota u realnom vremenu. Kombinujući prećenje pozicije iz Kinecta i praćanje rotacije iz Oculus Rifta, mogli smo da operatoru robota pružimo pogled iz prvog lica”.

“U budućnosti ćemo pokušati da integrišemo podatke sa senzora i prevedemo ih za upotrebu za naše istraživanje sa Robonaut 2 humanoidnim robotom na Međunarodnoj svemirskoj stanici ”, dodala je NASA.

Na video snimku se vidi kako NASA inženjer usmerava robotsku ruku da uzme jedan blok, što postiže bez problema.

NASA kaže da će robotske letelice igrati ključnu ulogu u budućem istraživanju svemira. Ovakvi poduhvati kao što je Kinect/Oculus sistem kontrole će povećati efikasnost ovakvih robotskih poduhvata, što će NASI omogućiti da brže i detaljnije istražuje Sunčev sistem.

Problem na koji je NASA naišla u ovom trenutku je vremensko kašnjenje između komadni operatora i same svemirske letelice. Ali sa napretkom sistema koje kontrolišu roboti ovi problem će biti iskorenjeni, još je rekla NASA.

NASA je još izjavila: ”Tradicionalni kontrolni sistemi postaju nepredvidljivi i prestaju da reaguju u prisustvu vremenskog kašnjenja. Naš sistem smanjuje ovo vremensko kašnjenje, tako što dozvoljava korisniku da kontroliše svemirsku letelicu u predviđenom budućem stanju to jest trenutku. Predviđajući i prikazujući niz budućih stanja, moguća je bezbedna operacija u granicama statističkog predviđanja nesigurnog ponašanja letelice”.

Šta vi mislite o primeni Kinecta i Oculus Rifta u NASA istraživanjima?

Izvor: Gamespot

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR