NASA kaže da je prvo testiranje svemirskog interneta premašilo očekivanja

NASA kaže da je prvo testiranje svemirskog interneta premašilo očekivanja

748
0
PODELI
nasa-logo1

NASA naučnici kažu da je prvo testiranje tehnologije koja bi mogla da postane internet u svemiru prošlo odlično i premašilo njihova očekivanja.

“Premašilo je naša očekivanja”, rekao je Don Cornwell, Lunar Laser Communications Mission Manager (vođa misije za Lunarnu lasersku komunikaciju) u NASA Goddard centru za svemirske letove.”Naravno, očekivali smo da radi dobro, ali ovo je još bolje…Sve je radilo bolje nego što smo mislili da će raditi. Svi sistemi rade bez grešaka”.

S obzirom da su ovi testovi prošli jako dobro NASA, je ubeđena da laserski sistemi za komunikaciju mogu biti temelj interneta u svemiru.

“Ovo je početak toga”, rekao je Cornwell. “Mislim da je ovo ostvarivo sa mrežom otrpornom na kašnjenja. Ovo je početak”

376251_nasa-foto-reuters-2_ff

NASA lunarna svemirska letilica, Lunar Atmosphere and Dust Enviroment Explorer ili LADEE (istraživačka letelica za lunarnu atmosferu i okruženja sa prašinom) je započela test laserskog komunikacionog sistema velike propusne moći, koji će trajati mesec dana.

Ako sve prođe po planu, slični laserski sistemi bi trebalo da zamene radio sisteme i ubrzaju buduće satelitske komunikacije kao i komunikacije u dubokom svemiru sa robotima i ljudskim posadama za istraživanje.

Korišćenje lasera za komunikaciju će omogućiti astronautima i robotima sličnim Mars roveru Curiosity i lunarnom orbiteru, da primaju i šalju mnogo veće količine podataka, bilo da su u Zemljinoj orbiti, na Mesecu ili udaljenom asteroidu.

374255_kjuriositi-autoportret-ap_ff

Podaci su veliki deo svemirskog istraživanja. Roveri i astronauti bi trebalo da vrše merenja, fotografišu i snimaju video snimke udaljenih planeta i asteroida. Ipak, ako postoji usko grlo u prenosu podataka, oni ne bi mogli da te podatke pošalju naučnicima na Zemlji i cela misija bi mogla da bude ugrožena zbog toga.

Velika propusna moć koju laserska komunikacija omogućava će postati veoma važna za NASA naučnike kako se istraživanja sve vise udaljavaju od Zemlje.

233110_nasa4_ff

Cornwell je rekao da je LADEE izvršio prvi test 17. oktobra, a od tad je uradio još tri testa. Do sada komunikacioni uplink je funkcionisao savršeno svaki put.

Laserski zrak koji je poslat sa jedne od tri stanica na Zemlji do letelice u orbiti Meseca, koja je veličine visokog čoveka, može da propusti 20 Mpbs. Downlink koji ide od letelice ka Zemljinoj stanici, može da propusti 622 Mbps (megabita u sekundi). Ovo je šest puta brže od radio komunikacije sa Meseca.

Cornwell je još rekao da se pokazalo da laserska komunikacija može da ima 6 puta veću propusnu moć, koristeći instrumente koji su upola lakši i koriste 25% manje energije. Ovo su vrlo bitni podaci, pošto je težina kritični faktor u svemirskim lansiranjima, a ušteda energije je bitna za svaku svemirsku letelicu.

“Ovo će omogućiti dosta stvari”, rekao je Cornwell. “Sa duplo manjom težinom, možete staviti još jedan instrument na letelicu ili ubaciti malo više goriva, pa letelica može ostati u orbiti duže. Najveća korist je što možete poslati mnogo više podataka sa bilo koje lokacije.”

NASA je dakle laserskim komunikacijama postavila osnove za budući svemirski internet.

Izvor: COMPUTERWORLD

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR