Najmanji leteći robot na svetu

Najmanji leteći robot na svetu

895
0
PODELI
xl_robobee

Naučnici sa Harvard univerziteta su kreirali sićušnog robota veličine insekta koji može da leti. To je najmanji leteći robot na svetu.

 

Američki naučnici su napravili robota veličine muve, koji može da leti uz pomoć neverovatno tankih krila koja trepere 120 puta u sekundi.

Takozvani “RoboBee”, koga su napravili naučni istraživači sa Hardvarskog odseka za inženjerstvo i primenjenu nauku, teži manje od jednog grama i veličine je kao otprilike novčić od jednog penija. Telo mu je napravljeno od ugljeničnih vlakana, krila su mu napravljena od tanke keramike. Sama krila se napajaju iz veštačkog mišiča, napravljenom od slojeva pizoelektričnog materijala.

Leteći robot RoboBee predstavlja kulminaciju od preko 10 godina rada po rukovodicu projekta.

“Ovo je ono što sam pokušavao da uradim bukvalno poslednjih 12 godina” rekao je Robert J. Wood, glavni istraživač projekta.

“Morali smo da razvijamo rešenja od samog početka bukvalno iz ničega. Naterali bi jednu komponentu da radi, ali kada bi prešli na sledeću, pet novih problema bi nastalo. To je bila meta u pokretu”, rekao je.

Leteći robot RoboBee, odnosno roboti njegovog tipa bi mogli da se koriste u operacijama spašavanja u nesrećama, kažu njegovi dizajneri. Ako bi RoboBee mogao da se opremi kamerom mogao bi recimo da bude i vrlo efektivan uređaj za prisluškivanje.

Izvor: T3

http://www.t3.com/

 

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR