Najčešća pitanja i odgovori o održavanju i zameni filtera kod prečišćivača vazduha

Najčešća pitanja i odgovori o održavanju i zameni filtera kod prečišćivača vazduha

166
0
PODELI
Prečišćivač vazduha u dnevnoj sobi

Kada ste opremili svoj prostor efikasnim aparatom za tretiranje vazduha i počeli da uživate u zdravijem okruženju, važno je da znate da su pravilno održavanje vašeg prečišćivača, kao i redovno čišćenje i zamena filtera, ključni za njegovu efikasnost tokom vremena.

Pojedini saveti koji se mogu čuti iz različitih izvora možda deluju logično, ali mogu imati više štete nego koristi.

Kako biste izbegli česte greške i otklonili nedoumice kada je održavanje vašeg uređaja u pitanju, donosimo vam odgovore na najčešća pitanja o zameni filtera na prečišćivaču vazduha, kao i osnovne smernice čijom primenom ćete produžiti vek trajanja i učiniti da vaš uređaj funkcioniše najefikasnije moguće.

Kako da održavate svoj prečišćivač vazduha za najbolje performanse?

Zavisno od vrste aparata za tretiranje vazduha, kao i vrste filtera koje koristi, razlikuje se i održavanje istih. Nekada je izvodljivo usisati određeni filter s vremena na vreme kako biste poboljšali njegovu efikasnost ili produžili vek trajanja, ali to nije uvek slučaj.

Ono što je važno da znate prilikom održavanja svog prečišćivača jeste da uvek:

  • Pravilno održavate filter zavisno od vrste

Često u pojedinim modelima prečišćivača možete pronaći kombinaciju filtera koji zahtevaju različito održavanje – neki su perivi, nekima čišćenje nije ni potrebno, a neke jednostavno morate zameniti.

Kako biste bili sigurni da ne postupate sa svojim uređajem na način koji ga može oštetiti ili smanjiti njegovu efikasnost, vodite se isključivo smernicama proizvođača vašeg uređaja.

  • Pažljivo pročitate uputstvo za upotrebu uređaja

Svaki proizvođač tačno je odredio način čišćenja, utvrdio potrebu za istim, kao i definisao okvirno vreme nakon koga je potrebno zameniti filter. Zbog toga je važno da detaljno pročitate prateću dokumentaciju koja dolazi uz svaki uređaj i pridržavate se stavki koje su tamo navedene.
Tu uglavnom možete pronaći informacije koji filteri se nalaze u vašem uređaju, što će vam dosta koristiti kada dođe vreme za zamenu.

Kako da znate kada je vreme da zamenite filter na prečišćivaču vazduha?

Prečišćivači vazduha sa indikatorom za zamenu filtera su jednostavniji za održavanje jer će vam signalizirati kada je potrebno očistiti ili zameniti ovu stavku.

Ali šta je sa onima koji nemaju navedenu funkciju?

Kod ovih modela prvo što je potrebno da uradite jeste da utvrdite koju vrstu filtera imaju, kao i koji je preporučeni rok trajanja istog, odnosno nakon kog vremena ga je potrebno zameniti.

Neki proizvođači će podatak koliko često treba menjati filtere na prečišćivaču vazduha iskazati u mesecima, pa je tako najčešći preporučeni rok za zamenu HEPA filtera od 6 do 12 meseci. Međutim, kod pojedinih modela to može biti drugačije, tako da ponovo dolazimo do dela kada je zaista važno obratiti pažnju na uputstvo i ostalu prateću dokumentaciju.

Prečišćivač vazduha u beloj boji sa prikazom važnih parametara na displeju

Drugi proizvođači mogu radni vek filtera iskazati kroz radne sate, što je malo teže ispratiti. Ali nije ni nemoguće.

Jednostavno izračunajte prosek na dnevnom nivou koliko koristite prečišćivač – da li je to par sati nakon povratka sa posla, celu noć tokom spavanja ili vam je uključen tokom većeg dela dana? Zatim dobijeni broj pomnožite sa brojem dana koliko koristite uređaj i dobićete okviran broj sati koje je filter odradio.

Ovo nije najpreciznija metoda, ali je dobra orijentacija koja će vam pomoći da adekvatno planirate zamenu.

Uzmite u obzir kvalitet vazduha u vašem prostoru

Prilikom donošenja odluke kada ćete tačno zameniti filter, poželjno je da imate okvirnu informaciju koliko je zagađen vazduh u vašem prostoru. Za ovo su idealni modeli prečišćivača sa indikatorom kvaliteta vazduha koji u realnom vremenu, najčešće određenom bojom, prikazuju stanje vazduha u vašem domu.

Ukoliko vaš model ne poseduje navedenu funkciju uzmite u obzir objektivne okolnosti koje mogu uticati na nivo zagađenja vazduha u vašem prostoru: Da li pušite ili imate kućne ljubimce? Živite li u području sa zagađenijim vazduhom ili ste možda skloni alergijama, pa je poželjno da performanse ovih uređaja uvek budu na maksimumu kako biste izbegli neprijatne simptome?

Što je veća koncentracija zagađujućih čestica u vazduhu, filtere je potrebno češće menjati ili čistiti, pa imajte ovo na umu jer dinamika navedena od strane proizvođača može biti u određenom opsegu (od 3 do 6, od 6 do 12 meseci i tome slično).

Da li je moguće očistiti filtere za prečišćavanje vazduha?

Određene vrste je moguće oprati ili je predviđeno njihovo čišćenje na drugi način. Neki od njih su trajni, ali ima i onih koje je potrebno zameniti kada više ne budu dovoljno efikasni, npr. posle određenog vremena korišćenja ili broja pranja i to se obično može vizuelno utvrditi.

Kod perivih, uvek osigurajte da su se isti dobro osušili pre nego što ih vratite u prečišćivač i uključite uređaj.

Možete povremeno pokupiti prašinu sa ostalih filtera koji nisu perivi, ali znajte da se u njima nalazi i veliki broj nevidljivih čestica i da neadekvatno čišćenje koje nije predviđeno uputstvom može imati više štete nego koristi.

Zaprljan filter za prečišćivač vazduha

HEPA filteri, kao najefikasniji u zadržavanju čestica malog promera, uglavnom zahtevaju zamenu nakon određenog vremena i najčešće ih nije moguće oprati ili na drugi način očistiti, a da se ne ugrozi njihova efikasnost.

Neadekvatnim održavanjem možete oštetiti jedinstvenu, specijalno kreiranu teksturu HEPA filtera i potencijalno napravili prostor za prolaz zagađujućih čestica ili njihovo ponovno vraćanje u vazduh. Zato izbegavajte alternativne načine održavanja koji nisu jasno navedeni u uputstvu, ma koliko oni nekada logično i jednostavno delovali.

Određene vrste filtera dovoljno je samo oprati u rastvoru mlake vode i sapuna ili očistiti krpom. Ali to je uvek navedeno u dokumentaciji koja ih prati, pa je potrebno samo da pročitate šta je najbolje za vaš model.

Bez obzira na vrstu filtera, ukoliko primetite bilo kakvo oštećenje na njima, ne oklevajte da ih zamenite.

Kako da zamenite filter na prečišćivaču vazduha?

I ovde je uputstvo proizvođača ključno. Nikako ne pokušavajte da samostalno zamenite filtere na prečišćivaču vazduha ukoliko je navedeno da to uradi stručno lice. Koliko god vam sve delovalo jednostavno, uvek postoji dobar razlog zbog kojeg je predviđeno da se taj korak prepusti ovlašćenom i posebno obučenom profesionalcu.

Kod modela kod kojih je predviđena zamena filtera od strane korisnika, sam postupak je objašnjen u sklopu uputstva i prilično je jednostavan. Iako se može razlikovati od modela do modela, navešćemo uobičajene korake kako bismo vam približili ovaj proces:

  • Nabavite adekvatan model filtera za zamenu

Potražite oznaku na filteru koji se već nalazi u vašem uređaju ili oznaku samog uređaja i pre kupovine zamenskog modela uverite se da je kompatibilan sa vašim prečišćivačem.

Pojedini modeli kompatibilni su sa više prečišćivača, a neke možete pronaći u više različitih varijanti – za efikasnije filtriranje dlaka kućnih ljubimaca ili njihovog mirisa, eliminaciju duvanskog dima, alergena ili ostalo.

  • Isključite uređaj iz struje

Proverite uputstvo kako biste videli da li je potrebno sačekati određeni vremenski period nakon isključenja i obavezno primenite dodatne mere predostrožnosti koje proizvođač preporučuje.

  • Zamenite stari filter

Jednostavno otvorite uređaj na za to označenom mestu, izvucite stari filter i na njegovo mesto postavite novi. Kod nekih modela možete menjati samo jedan filter, dok su ostali trajni ili ih je potrebno zameniti nakon različitih vremenskih perioda.

  • Očistite površinu svog prečišćivača

Kada već otvarate uređaj, pregledajte ga i uklonite prašinu sa njegove površine, posebno sa sitnih proreza i rešetkica kroz koje prolazi vazduh. Najbolji način da to uradite opisan je u pratećoj dokumentaciji samog uređaja, ali najčešće će vam biti dovoljna suva ili vlažna krpa.

Nakon toga, zatvorite ga i postupite po uputstvu koje može uključivati instrukcije da uključite uređaj u određenom modu ili da resetujete podešavanja.

Devojka otvara prečišćivač vazduha kako bi zamenila filter

Šta se dešava ukoliko ne zamenite filtere na prečišćivaču vazduha?

Neredovna zamena ili pogrešno održavanje filtera mogu dovesti ne samo do izostanka rezultata koji ste želeli da postignete, već i do njihovog oštećenja, što može značajno smanjiti njihovu učinkovitost. Takođe, možete oštetiti sam uređaj, pa vam jednostavna zamena filtera više neće biti dovoljna.

Pojedine čestice mogu prolaziti kroz oštećen ili neadekvatno održavan filter i vraćati se u vazduh koji udišete, bez da ste toga svesni. Kada filter više nije u stanju da prečišćava vazduh usled zaprljanosti zagađujućim i ostalim česticama, to negativno utiče i na rad samog prečišćivača.

Odlaganje zamene ili čišćenja ovih važnih delova uređaja, kada za to dođe vreme, svakako nije dobra ideja. Pritom, kod većine modela, zamena filtera je krajnje jednostavna i neće vam oduzeti mnogo vremena.

Kako da vaš prečišćivač vazduha bude efikasniji?

Pored navedenog, postoji još par stvari koje će vam pomoći da iz ovih odličnih uređaja za prečišćavanje vazduha izvučete maksimum. Od odabira pravog modela, do njegove postavke, svaki korak ima svoje male tajne koje će vam upotrebu ovih aparata učiniti još komfornijom.

Odlučite se za prečišćivač vazduha sa predfilterom

Stavka koja će vam pojednostaviti održavanje i produžiti vek trajanja glavnom i ostalim filterima jeste predfilter.

Njega možete pronaći u određenim modelima prečišćivača i uloga mu je da zadrži krupnije čestice, prašinu, dlake i ostalo kako sve to ne bi otišlo na ostale filtere koji se uglavnom menjaju, dodatno ih zaprljalo i skratilo im vek trajanja.

Predfilteri su često perivi, napravljeni od određenih vrsta materijala koji zadržavaju velike čestice i lako se održavaju. Sve što je potrebno jeste da ih s vremena na vreme očistite ili operete u skladu sa uputstvom i preporučenom dinamikom.

Uzmite u obzir karakteristike prostora

Prilikom odabira prečišćivača za vaš prostor, obratite pažnju na podatak o površini za koji je svaki od modela namenjen. Nemojte kupovati model napravljen da efikasno radi u prostoriji do 60 m² i postavljati ga u duplo veći prostor. Jednostavno, njegove performanse neće biti iste.

Ovaj podatak možete pronaći u okviru specifikacija većine ovih aparata, a pojedini imaju i određeni opseg površine koju pokrivaju, pa ih možete koristiti i u prostorijama različite veličine.

Prečišćivač vazduha je najbolje postaviti tako da ne bude dovoljno udaljen od zidova i delova nameštaja, kao ni drugih predmeta koji mogu blokirati ili ometati cirkulaciju vazduha.

Pravilnim pozicioniranjem prečišćivača vazduha obezbedićete dovoljno mesta za njegov efikasan rad i maksimalan učinak, a takođe ćete i produžiti efikasnost i vek trajanja filtera.

Prečišćivač vazduha u beloj boji u kutku sa foteljom i stočićem

Usisavajte redovno i uklanjajte prašinu

Kućna prašina, dlake kućnih ljubimaca i ostale čestice koje se pojavljuju u vašem domu mogu dodatno opteretiti filter vašeg prečišćivača.

Iako će ovaj uređaj znatno smanjiti količinu navedenih materija, redovno usisavanje i brisanje prašine sačuvaće njegov filter. Na taj način ostavićete mu prostora za efikasniju eliminaciju čestica koje vi ne možete da uklonite, kao što su zagađivači hemijskog ili biološkog porekla – različita isparenja, formaldehidi, virusi i bakterije.

Uživajte u maksimalnoj efikasnosti vašeg prečišćivača vazduha

Pažljivo postupanje po datim smernicama i po uputstvu proizvođača za svaki konkretan model prečišćivača vazduha, ali i filtera, učiniće da duže uživate u maksimalnoj efikasnosti ovog uređaja i izbegnete nepotrebne zamene i popravke aparata.

Pridržavajte se par jednostavnih koraka koji vam neće oduzeti vreme i bezbrižno se prepustite moćnim performansama za vrhunski komfor i učinkovitost.

Podesite svoj prečišćivač na omiljene postavke, zavisno od modela uključite opciju tihog rada, ovlaživanja ili jonizacije vazduha i uživajte u višestruko poboljšanom kvalitetu vazduha koji će učiniti vaš dom bezbednijim i zdravijim mestom na kome uživate da provodite vreme.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR