Najbrži računar na svetu je iz Kine – TaihuLight

Najbrži računar na svetu je iz Kine – TaihuLight

3995
0
PODELI

Kineski superkompjuter napravljen isključivo od domaćih čipova proglašen je najbržim na svetu.

Sunway TaihuLight zauzeo je prvo mesto i time nadmašio dosadašnjeg rekordera, Tianhte-2, (koji je isto u Kini) tri puta bržim performansama! Novi broj jedan superkompjuter u svetu u mogućnosti je da obradi 93 kvadriliona proračuna u sekundi (iliti petaflopsa) i oko 5 puta je brži od najsnažnijeg računara u Americi, koji se nalazi na trećem mestu.

TaihuLight se sastoji od oko 41.000 čipova, a svaki ima 260 procesorskih jezgara. To čini da ovaj računar ima 10.65 miliona jezgara, u poređenju sa 560.000 jezgara kod američkog superkompjutera. Što se tiče RAM memorije, koristi “samo” 1.3 petabajta (poređenja radi, većina superkompjuter od 10 petaflopsa koristi 1.4 petabajta RAM). To znači da je vrlo energetski efikasan i troši samo 15.3 megawatt-i energije, što je manje od 17.8 megawatt-i, koliko troši Tianhe-2.

Ono što je još značajnije od specifikacija je da je TaihuLight napravljen isključivo od kineskih poluprovodnika. “Nije zasnovan na postojećoj arhitekturi. Sami su ga izmislili”, prokomentarisao je Džek Dogara, profesor na Univerzitetu u Tenesiju i tvorac mernog sistema koji se koristi za rangiranje superkompjutera. “Ovaj sistem ima procesore iz Kine.”

Sada broj dva, kineski Tianhe-2 računar napravljen je koristeći Intel procesore iz Amekrike. Bilo je planova da se njegove performanse unaprede ove godine, ali je Američka vlada zabranila izvoz procesora visokih performansi za Kinu iz “nacionalnih interesa”, pošto je raniji superkompjuter iz Kine, Tianhe-1A, “korišćen za nuklearne operacije”. Kina je bila primorana da uloži u razvoj i proizvodnju svojih procesora i super računara. Rezultat tog rada je TaihuLight.

Inače, pored toga što se superkompjuteri koriste za razne sigurosne potrebe vlade i nuklearni program, oni se koriste i za naučni razvoj, predviđanje vremena i razvoj proizvoda. Prema rečima tvorca, TaihuLight će se koristiti na poljima proizvodnje, razvoja nauke i modeliranje zemlje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR